Ahad, 30 Disember 2012

Sedikit coretan buat insan yang bernama KAWAN


Asraf Wazir my best friend, i hope to you acap ! 

Aku termangu duduk di tepi sungai-sungai kesedihan

Melihat kejernihan air yang mengalir tak henti dek arusnya yang laju

Kedamaian yang ku cari bagi mengisi kekosongan jiwa lara ini

Teringat kisah lalu bersama kalian,
makan bersama, minum bersama, berlari bersama, berguling bersama, menangis bersama, sedih bersama,

Ini semua membuat aku menjadi kuat untuk harungi kisah kita masa tu,

Tapi masa itu tidak akan kembali lagi kerana kalian telah membuang daku,

Ya sangat sedih, apa jua silap aku aku jua tak mengerti.

Tetap sedih tapi aku tahu aku mempunyai insan lain yang memahami aku lagi,

Yang boleh terima diri aku, yang boleh menemani hidup aku ni.

Alhamdulillah kerana Allah masih sayangkan aku lagi ..

#Ayie & The Sisters#

Jumaat, 28 Disember 2012

| FINAL EXAM THIRD SEMESTER |

Assalamualaikum dan salam sejahtera, nak bagitahu yang final exam sedang berjalan dalam minggu ni dan banyak perkara yang perlu di buat pada saat ni. Padahal duduk bertwitter berfacebook bagai ..

tak banyak pun nak tulis sebab aku rasa emosi pun tak berapa nak terkawal, entah mengapa aku pun kurang pasti. Good luck for final exam kepada kawan-kawan aku .

SEQUEL OF MY CRAZEENIEST THANG ! 

Ahad, 16 Disember 2012

Longest Non-Stop Musical Performance

Assalamualaikum to all people out there, thanks again for following my post and sometimes i saw the comment below.

Just want to share something that happend among this semester, lagipun cuti semester dah nak dekat tambah pulak final exam pun sangat dekat dah ni. Sepanjang semester ni banyak liku-liku yang dilalui. Tak macam orang lain maybe okay sahaja kehidupan mereka tapi kepada aku mungkin tak berapa nak baik keputusannya atau apa yang berlaku itu semua diatas kehendakNya.

Menghabiskan masa berlatih vokal ala-ala artis sebenar sepanjang beberapa minggu amatlah memenatkan, dengan tugasan dari pensyarah lagi. Banyak benda yang perlu disettle kan sebelum tamat minggu-minggu kuliah aku di sini. By the way sudah masuk minggu 14 dan semua tugasan perlu disiapkan agar tiada masalah. Sekarang ni tinggal tennis, dan Human movement phisiology nak kena submit. Kerja-kerja tu akan dibuat mulai isnin esok. InsyaAllah akan berjaya hendaknya.

Emosi sebenarnya kurang terkawal akibat banyak pihak-pihak menghentam aku dan kawan-kawan yang lain. macam mereka bagus sangat kan ? kenapa soalan macam tu mereka ungkapkan lagipun di facebook sahaja. Mulut orang kita tak boleh tutup sangat, lain lah kalau mulut tempayan amat mudah jika aku tutupkan.    Cuba anda di tempat kami apa yang anda akan lakukan ? apa pun tahniah kepada fakulti bahasa dan komunikasi UPSI kerana berjaya menganjurkan program LONGEST NON-STOP MUSICAL PERFORMANCE kepada semua lapisan pelajar di UPSI ni. Aku nak ucapkan kepada semua yang dah terlibat dengan program ini, sebab banyak yang aku belajar. belajar bersabar dengan karenah orang, belajar bagaimana hendak guna khidmat orang lain jika kita memerlukan. belajar memahami perasaan orang lain. dan paling penting sekali bagaimana untuk aku sendiri kawal emosi aku ni. Even semalam sebelum habis performance aku menangis sebab tak dapat performe well kepada mak dan abah. mereka datang sebab nak tengok aku perform but ada masalah teknikal pulak, jadi terus mengalir air mata aku. tapi sebelum tu aku dah perform 10 lagu seperti yang dijadualkan tapi.. haha tak apa lah dah berlaku dah pun semalam. thanks again to all who involved and supported me yesterday. sangat mengujakan !

here we got the new record for 39 hours 


Isnin, 3 Disember 2012

Week 12



actually right now i need you boy, but where are you when i need you ? 


Assalamualaikum and a very good morning to all malaysian, sesiapa yang terbuka blog aku selamat datatang untuk mengikuti kisah atau perjalanan seorang student ni :) 


Minggu ni sudah masuk minggu yang ke 12 iaitu lagi 2 minggu lagi sebelum masuk ke study week thats mean aku boleh balik ke rumah untuk study ! yeay ! hahaha adakah masa yang diperuntukan akan cukup? adakah digunakan untuk belajar semata ? rindu sangat pada mak dan abah, orang yang sangat penting dalam hidup ni adalah mereka. walaupun orang kata dekat jer rumah, tetapi apa yang aku harungi di sini adalah seorang diri. bukan mudah untuk aku tabahkan diri dengan semua ni. sebab aku tahu aku seorang yang lemah.

nak cerita lagi ni tapi aku takde mood, mungkin tanda-tanda aku nak berbulan madu ni .. okay la nanti aku sambung lagi la.

Isnin, 26 November 2012

| I NEED HER |

Assalamualaikum, and this is really sick right now. Why ? It's because me and myself are alone here.

My super mama :) i love her 

Jc tak balik bilik dah dekat 2 minggu, dan aku harungi hari-hari seorang diri. Dan ika mungkin masa ni dia stress baik aku pun diamkan diri. Aku hanya melayan tugasan-tugasan yang perlu aku siapkan agar tak akan ada masalah selepas ini. aku hanya predict kan sahaja, tapi semuanya Allah yang menentukan dan aku tawakal apa jua akan aku lalui sepanjang semester 3 ni. nak dicerita di seluruh pelusuk blog ni mungkin aku tak mampu kot. cukup sekadar untuk aku lepaskan kegemaran ku yang suka menulis. tak bagus mana pun tulisan-tulisan aku ni, tapi aku gembira jika aku buat macam ni.

sekarang ni pukul 1.33 pagi waktu tempatan dekat tanjung malim ni, aku buat susu panas makan dengan jacob cracker cukup untuk makan malam ku dekat sini. dah dua hari tak makan nasi ni, insyaAllah boleh loose weight. padahal tak cukup duit dah ni, jimat punya jimat aku ikat perut la sekarang ni.

sekarang ni pun aku sibuk dengan program malaysian books of record untuk english program dekat dewan besar upsi soon. but hari ni aku tak dapat attend latihan, balik dari library tadi aku dihujani air hujan, basah baju kurung biru mak aku yang aku pakai tadi. dihimpit sedikit rasa kecewa pada hari ni akibat daripada tekanan sekeliling dan diri aku sendiri aku tabahkan jugak hati untuk mengharungi perjalanan yang aku pilih. cuma kadang terasa begini lantas aku capai telefon dan nak dengar suara mak aku. alhamdulillah, aku bersyukur sangat mak banyak mengajar aku erti hidup. pada saat ni rasa nak peluk cium mak untuk aku hilangkan tekanan pada saat ni.

tambah lagi aku sibuk tengah cari team untuk super upsi, bagi touch rugby for women. agak-agak ada ke yang nak main ? lagi-lagi dekat Kolej kediaman aku ni budak sukan bukan lah ramai dan mungkin mereka tak berminat, tetapi aku akan cuba usahakan untuk cari player. kalau tak cukup player mungkin tak ada la wakil dari kolej kediaman aku ni. takpe usaha penting untuk cari, lagipun memang cita-cita aku untuk jadi jurulatih ragbi malaysia yang pertama. peluang ni bukan datang sekali. tiba-tiba aku teringatkan hoki pulak, aku telah dilamar oleh seorang pensyarah sains sukan untuk main dalam team tu, tapi sampai saat ni pun tak sampai feel aku tu lagi untuk join team hoki upsi ni. bukan memilih tapi mungkin aku nak cari sukan yang betul-betul kena dengan jiwa aku ni. by the way, doakan kejayaan aku untuk buktikan kepada malaysia yang wanita malaysia pun boleh main ragbi.

dah larut malam sangat ni, pagi esok kelas 3 P dekat kampus baru .. jadi sepatutnya aku kena tidur awal kan. tapi jiwa ku mungkin di sini entah melayang ke mana kah pada saat ni. mungkin jiwa aku tersangat nak suruh aku tulis pasal satu kisah cinta baru nak berputik dengan aku, tapi entahlah mungkin waktunya tak sesuai untuk aku cerita kan. sebab di saat ni pintu hati aku sudah tertutup rapat untuk menerima mana-mana lelaki. hanya angan-angan untuk mendapatkan lelaki yang terbaik dalam hidup ini lambat lagi ataupun langsung tak wujud. yang ada hanya dalam movie, novel dan drama-drama di tv tu kan. sebab realitinya lelaki ni semuanya sama di mata aku. aku ego ke sampai cakap macam tu ? sangat kot, mungkin cinta-cinta aku yang dulu buat aku rasa macam ni. ataupun Allah nak uji aku sekali lagi. yaAllah pedihnya rasa cinta.

p/s : aku tak sedih apa pun, cuma agak kecewa sekali lagi

Sabtu, 24 November 2012

| (3S) for serabai, serabut, and sengal |

Assalamualaikum wahai para pembaca yang budiman di blog buruk aku ni lagi :)

Tersenyum ? tak pun sangat, sebabnya minggu ni adalah minggu-minggu kritikal buat budak-budak degree di UPSI. tak tahu la samaada aku sahaja atau kawan-kawan degree yang lain. alhamdulillah masih bernafas diberi peluang untuk hidup, menyuburkan benih-benih senyuman kepada orang-orang sekeliling aku di sini atau di mana-mana mereka berada.

okay by the way tajuk aku diatas semacam childish kan ? sangat right ? haha serabai ? serabut ? sengal ? benda ni tak akan jadi jika kerja-kerja atau tugasan-tugasan yang diberi oleh pensyarah kita buat dengan masa yang tepat kan. padan muka ko ain ! eh bukan aku jer, satu group seh. itu yang susah tu. assignment group ni nak kena kerah atau hantuk kepala sorang-sorang baru jadi.

minggu ni adalah minggu yang ke 10 jadi hanya ada beberapa minggu lagi untuk semester 3 ini berlalu. hujung disember ni adalah minggu final untuk exam ! are you ready guys ? not really .. lol sebab banyak main kan
by the way lagi, walaupun aku tengah 3S tu aku tetap akan control emosi aku ketika ini. ialah bila tension aku ni senang sakit, siapa kenal aku dia faham la yang tak kenal dia akan buat tak tahu jer pun akan kehadiran aku ni. hahaha :)

serabai, yes sangat serabai .. pergi kelas pun rasa macam tak berapa nak gojes pun sebab sandle aku semua dah ranap seh. nak beli baru takde onkosnya lagi. tunggu la gaji nanti masuk. itu satu la yang aku rasakan di saat ni.

serabut, yes sangat serabut .. assignments+micro teaching = score yang ni lagi la parah, sebab aku nak naik kan pointer tapi tula ain kau jangan patah semangat la sayang ! (motivate for myself) .. tapi entahlah aku rasa enjoy pulak rasa time-time macam ini .. cool dapat pengalaman baru bersama kawan-kawan sukan ni. hahaha plus peluh pun banyak mengalir dengan deras nya.

sengal, yes sangat sengal .. kenapa ? manusia ni mudah lupa, tak semua perkara boleh settle dalam satu masa kan ? jadi jangan salahkan dia kalau dia lupa right ? kalau dia lupa selalu eloklah jika kita hantuk dia di dinding kan. baru dia tak lupa. maksud aku kadang-kadang aku ni lupa kalau ada perjumpaan tu aku lupa, kalau bukan tu pun aku akan lupa bab-bab nak buat assignments ni, sebab aku lagi suka bersemuka dari kita post di facebook jadi adalah satu hamba Allah ni, group dengan aku jadi aku dah ajak dari haritu lagi untuk bincang benda yang kena present last-last tadi kelas aku memang tak pergi la sebab hujan terlalu lebat seh. nak dijadikan cerita dia buat slide, nak mintak bantuan before this but no need to meet with each other ? it's that the way ? salah siapa ? not only me, i've admit it that i'm the one who forget but i'll try my best to help this group with a deal to do some meeting but what she said ? the only reason that she can give is "we are busy with others assignments" so how about mine ? it's that i don't have my own time to finish my other work than this too ? so, not because you are the one whos doing all that stuff without any meeting ? what fuck off that you show to the others and posted your heart feelings about what you've been done on facebook. jadi timbang rasa la sikit kan akak-akak pun, kita sama-sama berjuang dilandasan yang sama .. jadi perkara ni pernah jadi pada aku before this, tapi tula we need to be chill .. nak salahkan sorang tak boleh dalam hal ni everybody should be consider right ? tepuk dada tanya lah selera korang nak makan apa.

Mereka ni sangat awesome, finally aku pun tahu dah macam mana nak main volleyball 

Mereka ni terdiri daripada anak-anak sabah ... jadi ni sabah bah 


awesome night with them kecuali lye jer takde time ni dia ada SUKIPT  :) 

Bersama atlit-atlit (IKSAS) jadi jurulatih bola tampar bersama cikgu aini, cikgu jc dan cikgu kay
 
p/s : sekarang ni aku tengah berusaha untuk kurangkan kuantiti makanan yang aku ambil, fuh bila la nak ramping ni seh ? hahaha

Ahad, 18 November 2012

Seminggu umpama setahun

As salam, yeay ! hari ni hari ahad dan aku dengan sebaik-baiknya menggunakan cuti aku dengan pelbagai perkara berfaedah sekali. ulang semula ayat tu seh, berfaedah sekali dua kali atau tiga kali ? haha

esok isnin, hari ni ahad last sangat dalam weekend ni. nak habiskan kritik jurnal ni tak habis-habis lagi. padahal nak 3 pages jer pun. yaAllah dekatkanlah aku dengan kefokusanmu ini. supaya aku siap dengan jayanya. tengok lah aku buat photoscape dekat bawah ni .. baru highlight sikit jer ni, nak ulas panjang berjela bagai seh !

Becoming a man while playing a female sport:
The construction of masculine identity in boys doing rhythmic gymnastics

dasyat tak jurnal aku ni ? ni untuk subjek proses kejurulatihan sukan yang akan dihantar pada lecturer aku. sepatutnya kena hantar 16 november 2012, disebabkan cuti kemain banyak sem ni jadi naik cuti ni baru hantar lah. dalam subjek ni macam-macam yang aku dapat, mungkin kawan-kawan yang lain tak sama penerimaannya aku sangat enjoy dengan subjek ni. sebab dalam subjek ni kita diajar bagaimana untuk menjadi seorang jurulatih yang boleh memahami atlit dalam pelbagai aspek, dari psikologi hinggalah pelbagai lagi item dalam proses kejurulatihan ni. harap-harap aku boleh siapkan kerja ni malam ni jugak. doakan yer, supaya pointer sem ni pun akan naik tak macam sem-sem yang lepas. harap aku lebih tabah lepas ni, memandangkan aku banyak tertekan pada sem ni kan. hehe :)

p/s : thanks kepada kawan-kawan yang support ain supaya jadi lebih tabah, tak lupa juga my family !

Sabtu, 17 November 2012

| Ayie culture shock ? |

As salam .. selamat petang, alhamdulillah dah sampai pun bumi bertuah tanjung manchester ni :D jangan marah yer tanjung manchester ni sama dengan tanjung malim la.


Mak dengan abah yang hantar tadi, sebab aku kali ni bawak basikal datang sini. sebabnya naik cuti ni kelas hoki setiap jumaat akan dipercepatkan pada jam 7.30 pagi time tu selalunya aku baru terhegeh nak siap tapi kali ni tak boleh dah seh. lecturer sudah tukar dari Dr.Ruhaibah kepada Dr.Nel. so nak tak nak aku kena cari satu alternatif yang membolehkan aku sampai awal dekat court. mula-mula tu susah jugak tapi bila aku fikir balik ada baik pensyarah buat macam ni takde la student akan jadi "lemak manis ala amboi-amboi" kan ? ada baik nya Ayie, so Ayie kan think positive pasal benda ni..

sebenarnya ada satu kisah yang aku nak cerita pada korang, tapi kalau tak nak ambil port tak kisah pun. ni bukan aib ? yes maybe sedikit but ini benar-benar mengores hati orang yang bernama norain hasni. mereka tak kenal ayie mereka boleh cakap ayie macam-macam. boleh post macam-macam pasal ayie, boleh guriskan hati ayie anytime, padahal mereka sangat rapat dengan ayie masa tingkatan 6. ayie berubah ? kenapa ayie berubah ? mereka boleh buat cerita macam-macam, tapi ada mereka tanya straight pada ayie ? tak ada kan, tak ada langsung, tapi apa kes siap buat doa dekat facebook tag nama ayie bagai. alhamdulillah ayie terima orang tegur, tapi dengan cara macam tu ? cara semua orang tahu ayie salah ? ayie memang teruk lah ? teruk sangat kah ayie ? ada pulak yang call tolong sampaikan apa yang dia nak cakap pada ayie tapi guna orang lain tolong sampaikan. yes tu yang terbaik kot ye ? ayie kecewa ? sangat kot korang, ayie menangis .. ada korang tahu ? kawan ? apa itu kawan, sahabat ? apa itu sahabat ? aku sayang persahabatan tu tapi korang ? aku malas dah nak ambil port, sebab kacau emosi aku. yes emosi aku memang senang terganggu jika ada sesuatu yang menggangu pada kefokusan aku. dah la ayie, jangan layan sangat .. memang aku tak layan tapi entah la, banyak kali aku menangis dan kadang kala dah malas nak nangis ni. aku teringat ada senior aku pesan masa di kem pendidikan luar dulu " Ain kalau awak menangis, bukan boleh selesaikan masalah pun" memang betul dan sangat aku setuju. entah kenapa emo sangat aku ni, mana tak emo aku dah lama aku simpan.
semua tinggal kenangan jer kah ? :( 

jalan penyelesaiannya, aku diam dan terus diam .. corat coret dalam blog buruk aku ni dan ada la kawan-kawan aku yang lain tahu. tapi entah la life must go on ayie ! ayie kena kuat ! ayie kena ignore benda tu semua ! ayie kena lawan semua tu ! biarlah siapa buat baik dengan aku, aku buat baik dengan dia kalau dia buat jahat dengan aku, aku kena buat jahat gak ke ? tak aku buat baik jugak. tapi entah sekali lagi boleh ke mereka faham kenapa cara aku begitu, sebab nak bagi semua orang puas hati dengan kita memang kerja kita tak akan nak jalan sepenuhnya. apa-apa pun aku tahu Allah jadikan sesuatu perkara tu bukan sia-sia kepada umatnya. aku tahu aku lemah dan sangat lemah, tapi benda small matter ni pun aku tak boleh handle nanti big problem datang aku terus koma kang ! haha ! so, ni la life experience kan. time ni boleh la cakap macam-macam pasal ayie, ayie yang culture shock ni !

p/s : aku tinggal seorang ni dalam bilik, nak kemas tak larat tapi kejap lagi lah. ada 3 biji durian ni nak ajak siapa makan. Jc dengan ika pun tak muncul-muncul lagi ni .. aku sejuk kerana salji turun lebat sangat ni. azan maghrib dah ! jom maghrib !

Khamis, 1 November 2012

| Rolla Costa Life | VS | Hitam |

Rolla Costa Life,
a colour of your road journey ..
everybody are depending on you
and you doin' nothing to them
just enjoy your life even people hatin' you

sometimes you show your life
they don't like
just a bitch sayin' that for escaping their sequel
what sequel ? i don't ever nor too ..

Hidup penuh liku liku penipuan oleh kau
titik hitam kembali penuhkan
rasa ingin mati tak kembali lagi
kontroversi buat kau angan tak sudah
pijat-pijat kemarahan mula menghantui diri mu
Hitam hidup kau pernah kau ambil peduli ?
apatah orang lain yang lalui bersama kau
melayang entah ke mana , fikiran langsung tiada di sini ..
jauh dari atmosfera pagi
sentuhan kekusutan mula menular ke arah fartamogana
menyimpan seribu kata yang tak pernah diucapkan
terasa kekosongan mula memenuhi pintu kerinduan
yang selama ini tidak tertahan ..



| What are you doin' actually Ain ! |

I love both of them and i miss them so much 

Assalamualaikum .. selamat pagi jumaat yang ceria ..

cuti semester sekejap ini bakal melabuhkan tirainya kan. sekejap sahaja aku rasa sebab apa tak tahu ? i dunno laa guys ! perasaan malas mengerumi disegenap pelusuk jiwa lara ini.

Tugasan ? what's that ? assignment la , dah siap ke Ain ? Jawapannya adalah NO ! Tak siap-siap lagi pun. Duduk rumah lepak semata apasal ? buang masa ? apa kau buat ! sekarang bukan macam budak sekolah sekarang ni budak U la ! wake up la !

Mana nak wake up kalau rasa pening-pening ni mula menggugat kedudukan ketenangan yang ada. Orang sibuk siapkan semua kerja aku pulak ? yaAllah mana kekuatan aku ni hilang .. adakah melayang entah ke mana ?

Fokus ? mana kefokusan kau Ain ! !

Ada kontroversi menganggu fikiran mu ? Entah .. itu sahaja mampu aku coretkan

Isnin, 22 Oktober 2012

| Dulu buat aku, kini |


Assalamualaikum dan selamat pagi semua orang yang ada di sekeliling blog aku ni !

Pagi ni, aku bangun awal dek dikatakan ada kelas pagi ni, tap dapat masej dari Dr.Mohammed cakap kereta dia tak boleh jalan pagi ni. Beliau tinggal di Kuala Lumpur jadi berulang alik la hari-hari ke Tanjung Manchester ni kan, jadi esok pun takde kelas dan akan digantikan dengan free reading for research yang kita orang kena buat.

Ada cerita hot tak hot la kan nak story ni !

| Budak PJ tanya pasal assignment |

Hoi terasa ? yes aku tahu korang stress aku tak apporve korang dekat facebook kan, padan muka ! siapa suruh usik perasaan aku. hamek aku kasik korang sentap pulak. Oh dulu suka gelak-gelak, usik-usik aku kini bila nak tahu pasal assignment baru nak buat BAIK pada aku. Dah malukan aku dekat public baru nak baik-baik dengan aku. Kalau ikut perasaan aku tak nak maaf kan korang tau ! tapi aku hanya manusia biasa seperti korang yang banyak jugak buat kesilapan. Nak tak nak aku banyak dah unfriend budak-budak yang suka malukan aku di facebook dan juga public. Tahu siapa ? entah la fikir-fikirkan la ye kawan !

Korang boleh mainkan aku, ingat aku tak boleh mainkan korang balik ? nampak aku macam diam tapi ada juga aku aturkan strategi ! Yes bukan berdendam tapi sebagai ikhtibar kepada jalan yang aku pilih ni. semasa belajar banyak liku-liku hidup yang perlu dilalui, hal peribadi mahupun hal belajar kadang-kadang  kita tercampur aduk. Jangan pernah sakiti hati orang lain Ain .. itulah ungkapan yang sering aku katakan di dalam hati aku, walaupun orang tak pernah nak jaga hati ni. Haha bagi orang yang dewasa mesti cakap macam ni ..

"Ain chill la, small matter la !" "Ayie be strong" "Ainnnnnn, sabar laaa !" 

dan ayat-ayat lain seangkatan dengannya. aku ingat benda ni sebahagian daripada kita mengenal dunia. dunia ini kecil, jangan pernah kita membenci musuh kita kelak dia akan jadi kawan kita, dan jangan pernah terlalu menyayangi kawan kita kelak dia lah musuh utama kita. Dalam hidup ini aku tak pernah ada keinginan untuk mempunyai MUSUH. Tapi mereka yang cari aku, mungkin dek kelemahan aku yang mereka suka tertawakan. Sesiapa di dunia ini pun lemah, semua orang lemah kan ! tapi yang kuatkan kita ialah KEIMANAN. aku tak hebat berbicara pasal agama, tapi aku tahu asal usul ku. Biarlah yanpenting aku masih bernafas, hidup dengan keluarga yang cukup memahami aku. :D simple kan !


Sangat simple ! make urlife easier without any stress

| Raya Aidiladha it's around the corner |

As salam, tak banyak yang aku nak update !

Orang lain dah banyak takde kelas, aku pada minggu ni still penuh jadual. Esok ramai yang balik, aku ?
Tahu la tinggal di Kuala Lumpur, balik lambat pun tak kisah. Jadi khamis ni baru aku balik.

Yelah semester 3 ni banyak sangat cuti, kang cuti terlalu lama.. semua jadi lemau ! korang faham kan.

Nak kena ganti kelas bagai, macam semua orang rajin nak arrange kan benda tu kan.

Raya korban tahun ni tak balik pun manjung, seperti biasa la .. tak selalu balik pun. Raya dekat puchong jer la. Tak pun pagi tu singgah rumah nenek saudara aku dekat sepang tu. Tu pun kalau ada la. InsyaAllah.

Aku sebenarnya dilanda suatu masalah, tapi gagah ke aku nak menaip ni ? tak kot. Balik sana nanti la aku update. Okay ...


p/s : full kelas weh esok ! pitam aku ..

Rabu, 10 Oktober 2012

| Ayie you stress at this time ? |


ragbi ? yes ragbi, aku hamek bola ragbi aku rasa macam nak baling pada HATERS aku tu ! 

As salam people ! :) hey btw yes yes now i'm at hommy. yeay for awhile because at this evening will get back to Tanjung Manchester !

Yes, i am stress ! so last night my mama pick me. Terus jumpa theraphist sebab serius aku disahkan ada MIGRAIN but not so bad. Tetapi sangat sakit weh ! sumpah sakit, a bit of stress with people and books will be one big STUFF at one time tau ! giler kan.

mana tak nya aku minum 3 bungkus nescafe last day, then terkejut doktor tu semalam. Huhuaa memang la tak cukup aku kalau sebungkus, tapi bila telan sampai 2+3 memang mujarab. mata aku boleh tahan sampai satu hari tak tido pun tak hape kan. Actually benda ni tak elok la korang, jangan ikut apa yang aku buat sebab kandungan caffien dalam nescafe sangat tinggi lagi-lagi if korang buat macam aku sampai 2+3 bungkus aku telan. kerja gila nama nya ni.

tu sebab ada sorang akak dekat UPSI ni dia cerita pada aku, pasal kalau kita TENSION.
dia kata dik, kalau kita ni kan tension memang kepala otak semua berserabut, kan so

"if we tension with people it will damage your heart and brain but if you tension with a book, that is okay" 

see, akak tu cakap macam tu. lagi pulak dia tengah sambung master di UPSI sekarang ni. betul apa dia cakap kan. and aku ni sekarang tension dengan orang yes orang di sini, di sekeliling aku. Mulut tak boleh senyap, mesti nak bukak aibb orang. kalau cerita pasal aib sendiri mahu ingat lah. hurmmm aku pun dah naik bosan. tapi bila aku fikir balik kerana orang-orang macam ni lah aku berada di Universiti. Dari aku bangku sekolah dulu pun ada golongan-golongan yang suka mempersedakan aku. even cikgu-cikgu aku dulu, yang tu lagi la dasyat. malas nak story lagi pasal kisah silam aku di sekolah-sekolah dulu. macam-macam perangai aku jumpa. especially yang selalu MEMBULI aku. kesian kan ...

apa pun aku berjanji pada diri aku, kalau aku jadi seorang GURU nanti aku tak akan buat benda yang sama macam mana yang cikgu-cikgu aku dulu buat pada aku. kini aku semakin faham maksud GURU tu apa.

sama-sama kita nantikan apa yang bakal aku lalui ... selepas ini. ..

p/s : petang ni nak balik tg.manchester dah, malam ni ada latihan teater bahasa inggeris

Ahad, 7 Oktober 2012

| Adakah aku alien ? |

As salam, dan salam sejahtera buat semua nya di sini :)

tajuk di atas tu memang ada kena mengena dengan aku, sebagai manusia yang penuh kekilafan di jiwa ini pastinya tak terlepas melakukan kesilapan. besar atau kecil terpulang kepada semua orang.

Yes, kenapa ? alien adalah makhluk asing kan, jika diterjemahkan di dalam bahasa melayu. sangat pelik jika ada yang memandang anda dari atas hingga bawah seolah-olah dia ANNOYING pada korang kan. yaAllah, terasa hina pulak diri ini di mata kau wahai sensama manusia. siapa kita nak judge orang lain punya silap, siapa diri kita ni ? ada kita pandang pada cermin dan bertanya sedalam-dalamnya adakah kita ini PERFECT sehinggakan dari segi pandangannya sudah kita ketahui cara hatinya bergerak memberitahu yang kita ni macam tak sama macam kumpulan dia. maksud aku macam dalam sesuatu kumpulan tu kan, kalau ada yang pakai baju warna dari yang lain dari kumpulan tu dia akan dipandang pelik seolah-olah salah besar.

bagi aku, diri aku adalah aku sendiri. perwatakan aku adalah sama seperti dahulu. cuma siapa yang tak mengenali diri aku, mungkin akan tertanya mengapakah dia macam ni, macam tu dan sebagainya. HAHAHAHA ! yer aku gelak, kenapa ? dalam hidupku aku melalui liku-liku seperti orang lain juga. tapi ada pernah mereka tahu apa liku yang dilalui oleh aku ? bila membincangkan isu-isu peribadi macam ni, semuanya terpulang kepada kita yang cuba menilai kesilapan. dalam isu kita menegur kesalahan agama kepada kawan kita tak perlu kita gunakan medium "EJEK", "HINA", atau "MAKIAN" kerana pasti akan menguriskan perasaan kawan yang anda tegur itu. aku juga tidak pandai ilmu agama, tapi aku juga insan seperti korang yang dahagakan ISLAM itu sendiri. yaAllah kenapa aku menulis ini, berani menulis ini ?
bukan aku minta, tapi ada sesuatu yang menguji diri aku sekarang ni, hanya Allah yang mengetahui segala ini tapi kawan-kawan yang berdampingan dengan aku, pernah nak tahu ? tak pernah kan .. aku redha dengan apa jua yang datang pada aku walaupun aku kini di menara gading. sedang berusaha mencapai cita-cita, aku tetap dengan agamaku. walau hina mungkin di mata orang yang lebih tahu, kerana aku menganggap semua ukhti-ukhti dan akhi-akhi tu adalah lebih tahu dari aku.

tertouching pulak kan ! yelah mana tak touching feeling aku sekarang ni. dah orang buat kan ! TAPI ! aku kena kuat, aku kena hadapi juga benda ni. Bersemangatkan dari Abah dan Emak aku masih utuh lagi jiwa ini. Kerana mereka yang melahirkan dan membesarkan aku hingga kini. Mereka juga buat aku lebih mengenal kehidupan ini. Yer orang lain tak tahu pun, tapi mereka berdua tahu aku ni bagaimana. Aku tak pernah minta pun pada orang lain untuk mengasihini aku di sini, even seorang kekasih yang dapat support aku. Kerana aku ada Tuhan yang Maha Pengasih.


yaAllah, Allahurabbi hanya Engkau tempat aku mengadu. Engkau tidak pernah melupakan aku tetapi aku selalu melupai Engkau. Janganlah Engkau pesongkan hati-hati ku, biarkan ukhwah fillah selama aku bentuk bersama sahabiah dahulu akan tetap di dalam satu doa. Walaupun aku dah lama meninggalkan mereka, tidak bersama mereka aku tetap merasa aku sentiasa berada di dalam doa mereka. yaAllah Engkau lindungilah ahli keluarga ku, sahabat/sahabiah ku, orang-orang yang pernah membantu aku dalam kesususahan, berikan kami semua ketenangan dunia dan akhirat kelak. Ameen ya rab ~

Rabu, 3 Oktober 2012

| Everybody got a boyfriend but me ? |

Salam guys ! terlampau sangat kah tajuk aku tu ? okay kalau tak awesome ! :)

soalan cepu mas kawan-kawan aku tadi di kampus, Ain mana pakwe ko ? Ayie where is your boyfriend ?

stop asking me that ! Huh ! really sick of it la korang ! it's not a big deal kan. Btw i don't have any serious relationship dengan guy pun buat masa ni. macam la ko hot kan ! takdee la but semua orang nak tanya.

kenapa ? nak try jodohkan aku dengan abang-abang/saudara-saudara lelaki terdekat korang ? okay kalau ada sila call aku ! hahaha giler apa aku nak macam tu  nampak sangat desperate aku ni kan !

hey aku just nak share kan satu video ni, tajuk dia ni : beauty is nothing without brains !
masej ni banyak menyampaikan unsur/nilai yang patut ada pada setiap insan di dunia. tak kisah la kulit kau colour apa sekali pun. kalau kau cantik tapi tiada otak, baik terjun bangunan (jangan bunuh diri berdosa besar) ! ingat tu. bagi aku masej ni amat penting, kerana Allah dah ciptakan kita sempurna, lagi sempurna jika kita lebih bersopan santun dengan orang lain. Okay tengok la, but please stop lagu aku dekat bawah ni :) atau korang klik terus link youtube ni !


p/s : aku ada kawan exchange student dari USA, mereka sangat baik dan perlu untuk berbahasa melayu, unfortunately they a bit okay in BM, because they try to talk in Malay word. A+ for them ! ada masa aku update pasal dia orang .. :)

Isnin, 1 Oktober 2012

| Hari ni hari lambat sedunia aku |

As salam ..

nak buat pengumuman yang hari ni aku lewat bangun pagi !!
kan tak pergi kelas dah skip la nampaknya !!

assigment dr.muhammed dah siap kemain, tapi tak pergi kelas hari ni ..
yaAllah kenapa aku boleh lewat bangun hari ni !!

benci nyaaa la kan, dah skip kelas. feel so stupid ! :(
why ? why ? macam mana boleh tak sedar ! tidur awal kot !
penat ? semua orang penat ! tapi kauuu ?
penat jugak kan Ain !!

teruk yang tersangat pagi ni aku rasa, petang ni ada kelas lagi.
huh pasti kena soal kajian dah sampai takat mana kau buat kan Ain ?
eh kerja group la, kenapa nak tanya aku sorang kan ?

Huh group tak group tapi pasti aku gugup dalam kelas nanti petang !
hari ni orang belajar kauu duduk dalam bilik tengok sungai belakang kolej kau tu !

hati berbisik suruh aku sabar, tapi aku tak sabar sebab kenapa aku tak pergi kelas tadiii !!
aku perlu jam dinding yang besar kot untuk aku bangun ! teruk giler rasa nya ni .


aku rasa sangat kosong kalau tak pergi kelas, ilmu ilmu laaa Ain !




P/s : benci giler rasanya hari selasa ni ! moody aku terus rasanya ni =="

Ahad, 30 September 2012

| my busy weekend |


buku-buku aku dan handphone bersepah di atas meja makan 


Assalamualaikum, dah pukul 1.47 minit tengah pagi waktu tempatan. Tajuk atas tu macam gempak, macam la kau pergi kem pendidikan luar wahai ain ! aku tak tidur lagi weh, esok pagi kena bangun awal mengadap pengetua, kertas kerja, kuliah lagi, diskusi lagi .. huwargh ! pengsan aku esok malam. hahaha !

taklah aku sibuk membuat kerja-kerja / tugasan-tugasan 3p, KPF, plus subjek-subjek fakulti aku.

hari ni dah masuk hari isnin kan, aduh kejap jer masa berlalu. bulan pun dah berubah, dari september ke oktober dah sekarang ni. 1 bulan mengajar aku lagi di bumi bertuah yang dipanggil Tanjung Malim ni.

| Sport coaching process |

kali ni tugasan aku dan kawan-kawan ke sekolah, untuk mengadakan satu program sukan iaitu "klinik bola tampar" seperti biasa group aku jc, lye dan ani lah. esok pagi-pagi nak pergi sekolah yang berkenaan agar proses pertanyaan dan survey dapat dibuat dengan selancarnya. surat dah siap, tinggal kertas kerja pun lagi dalam proses untuk dilaksanakan. hari tu dah jumpa en.omar, iaitu pensyarah yang mengajar kami. insyaAllah segala tunjuk ajar dari encik omar akan kami gunakan.

ni baru nak start survey tau, moga program kami ni akan diredhai olehNya. :)

| 3P student development |

kertas ni wajib semua budak UPSI ambil, jadi pensyarah aku kali ni datangnya dari Palestine. Alhamdulillah setakat ni aku amat enjoy dengan kuliahnya. Dr. Muhammed Yusuf Mai, seorang yang berketurunan arab. setiap kuliahnya ada diselitkan dengan ayat-ayat suci Al-Quran. semoga aku dapat aplikasikan segala ilmu yang diajarnya ke dalam kehidupan aku kelak dan sekarang ni.

seronok sebab boleh cakap arab dengan beliau ! :)

| Falsafah dan dasar pendidikan |

yang ni pun wajib kena ambil kerana rata-rata guru Malaysia kena tahu apa itu falsafah pendidikan Negara.
kerana bila kita faham kehendak falsafah pendidikan negara, baru kita boleh membentuk ideologi kita bagaimana nak mendidik anak bangsa dengan lebih efektif selaras plan induk negara. (wah ain macam profesor dah kan cakap)

dalam kelas ni aku rasa aku macam diperhatikan, maklumlah aku kan ala-ala lecturer. ! haha perasan kau


jadi weekend ni aku habiskan masa banyak di library dan di rumah, kerja penelitian dan kajian perlu diteruskan. wahaha banyak duit keluar tau yelah sambil-sambil menelaah sambil tu la aku mengunyah dan aku jadi cepat lapar.

p/s : Adik aku miza, nak final sem 2 di uitm. Moga dia sukses macam sem 1 dulu. Ameen ya Rab ~

Rabu, 26 September 2012

Photoshoot coaching is awesome !


sebahagian daripada rakan kelas coaching aku :) 

As salam dan salam sejahtera kepada atau terselak blog aku ni lagi.

Alhamdulillah sihat, masih bernafas, masih boleh berjalan dan mengikuti perkembangan semasa semua orang yang bergelar kawan, rakan, sahabat mahupun friends (maksud dia sama kan ?) tapi mungkin sesetengah orang mendefinisikan nya sebagai maksud yang lain. (depends on you) tapi bagi aku sama jer, susah senang bersama apa jua keadaan still stick together.

aku tak tahu kenapa aku bersemangat dan ringan sahaja jari jemari aku menaip segala bait dalam blog aku pada malam ni. mungkin juga kerana esok aku tiada kelas untuk dikuti kot. kelas tennis pagi esok batal disebabkan oleh perbarisan sempena hari kemerdekaan, aku tak pasti untuk apa atau anjuran siapa tapi semua fakulti di Universiti Pendidikan Sultan Idris terlibat di padang UPSI tu lah. dekat kampus lama.

nak cerita dua tiga hari lepas, sepatutnya ada photoshoot untuk kelas aku. tapi disebabkan missed communication dia antara rakan kelas aku. ada yang datang ada juga yang bersemangat datang. orang tu tentu-tentunya aku kan. aku memang semangat kalau bab-bab ni, walaupun aku akui aku seorang yang susah untuk melemparkan senyuman walaupun begitu aku cuba jugak lah. sebelum aku masuk U pun aku memang dah terkenal dengan muka yang konon nya garang dan mungkin juga bagi sesetengah orang yang tak mengenali aku mereka takut untuk berkomunikasi dengan aku. serius aku tak makan orang pun, padahal aku sangat ramah dan sangat suka bercakap sampai kan roomate aku dulu nak gam mulut aku sebab terlampau banyak cakap.

ada juga yang bagitahu aku supaya aku jadi fleksibel agar urusan dengan orang dapat dijalankan dengan baik dan berjalan lancar. TAPPIII ! okay tapi aku memang macam ni, siapa tak kenal memang suka JUDGE macam tu kan. berbalik pada cerita photoshoot tu aku, dan aku lah antara yang terawal sampai di kampus baru tu. berbaju pink, ikat rambut kemas ber'handbag bagai. (konon so ladies la) sangat ! :p

then tak jadi sebab ada budak lelaki kelas aku tak nak datang (sangat menguji kesabaran) kebetulan hari jumaat nasib baik tak maki serapah depan orang. walaupun hati aku sangat panas ketika itu.
tetapi hari ini aku rasa seronok sebab akhirnya kami semua datang untuk photoshoot untuk tahun kedua di UPSI. Alhamdulillah aku sangat bahagia dengan kawan-kawan coaching batch zeta aku ni, sebab busuk-busuk semua ni kawan aku, susah senang bersama walaupun kadang kala di hati ini ada terasa di hati tapi ini semua nya aku anggap sebagai learning process. sebagai remaja yang boleh diklasifikasikan remaja yang nak ke arah dewasa ataupun sinonim dengan istilah late adolesence keistimewaanya ialah kita belajar bagaimana untuk mengatasi sesuatu masalah dengan cara yang rasional. banyak isi tersurat dan tersirat dapat disimpulkan dalam kehidupan aku disini.

walaupun ada pihak yang cuba memanipulasikan hidup aku, aku tetap dengan pegangan aku, tetap dengan diri aku yang dahulu. walaupun mungkin orang kata imej aku sangat lain ketika di universiti sekarang ni, aku tetap terima dengan redha. dugaan Allah pada kita lain-lain, aku anggap ini sebagai salah satu episod hidup aku. kalau nak dipanjangkan nanti orang meluat kot kan, biar lah aku doakan yang baik-baik kepada orang yang cuba kata belakang ataupun sampaikan cerita yang tak betul mengenai aku kan. (kalah artis kauu jahh !)

terguris, terluka adalah salah satu dimensi yang perlu dilalui oleh kita sebagai manusia. bukan senang nak memanusiakan manusia kerana aku juga seorang yang khilaf. apa jua yang kita lakukan perlulah berbalik kepadaNya.

jangan anggap aku menulisnya di sini kerana aku semata tiada tempat untuk mengadu tetapi aku sekadar ingin berkongsi apa yang aku lalui, kerana hidup aku penuh ceritera yang mungkin orang lain tak lalui. sebelum ni aku ada menyatakan bahawa aku hidup kerana aku menulis kerana aku suka menulis.

walaupun bukan sebagai penulis, atau pengkarya tetapi aku lebih suka mengekpretasikan dalam bentuk puitis kerana bagi aku, itulah kebebasan jiwa.

p/s : aku dah banyak menyimpang pada topik asal kan ? HAHAHA ! okay lah dah pukul 3 pagi senyap sunyi di bangunan KHAR, UPSI ni :) apa pun Alhamdulillah aku bersyukur kerana aku masih ada di dunia ini untuk memberi yang terbaik kepada masyarakat, agama dan negara aku ni. walau tak banyak aku ada misi visi yang tersurat dan tersirat. Selamat malam semua ...

Sabtu, 22 September 2012

Semester 3 yang topsy turvey

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua penyelak blog semalaya yang semakin aktif dan semakin proaktif. sama la kan maksud nya right ?

kenapa sem 3 aku topsy turvey ? :| 

nak cerita semua aku macam tak larat nak ceritakan semua, aku bukak blog ni sebab nak sapu sampah banyak habuk yang ada dalam ni. tu sebab sapu-sapu sekitar blog ni. aku tengok setting pun dah berubah kan. susah jugak aku nak godek-godek kasi aku faham penggunaan blog baru ni. But my page still the same kan, cuma link ni aku banyak kali tukar entah sebab ikut mood aku.

Budak PJ cari pasal ? 
yes dorang cari pasal, suka sangat tag nama aku dalam fb then komen apa ntah. Menyampah tak ? serius aku menyampah. Plus bila dorang jumpa aku tengah jalan dorang akan kacau aku, macam aku tak tahu dorang ada mention nama aku. Huh ! serius aku bengang, nak mengutarakan persoalan ni memang rasa macam budak-budak punya perangai kan. dah besar dah pulak diberi gelaran mahasiswa tapi berotakkan pemikiran kanak-kanak sekolah rendah. macam mana nak ubah mentaliti anak murid nanti kalau mereka suka mentertawakan diri orang lain kan. Tepuk dada tanya iman la kan. Huhh datang ke universiti dengan satu visi misi yang sama. nak jadi seorang guru tapi ? what's the problem ? then my uncle advised me last week, and he said "jadikan hari ni sebagai pengajaran, hari ni dia ketawakan u. but nanti masa ambil ijazah u dapat ijazah kelas pertama. on that day u pulak akan ketawa besar" yes i got his meaning. biarlah perkara ni aku jadikan sebagai pembakar semangat untuk aku meniti kehidupan di universiti ini. Btw aku sangat gembira dikurniakan kawan-kawan yang banyak support aku. Alhamdulillah juga aku dikurniakan keluarga yang banyak membantu aku dari segala aspek. Apa pun biar Allah sahaja yang tentukan.

Tak sejiwa dalam kelompok sendiri ? 
yes, yang ni cerita tak sejiwa. bukan nak buka aib sesiapa tetapi aku juga cuba memperbaiki diri yang kadang kala alpa dengan sesuatu benda. kadang kala kita kalau dah berjanji sila la tepati janji agar diri kita akan dihormati oleh orang lain kan. kesefahaman perlulah dititikberatkan agar sesuatu perkara itu dapat dilaksanakan dengan jayanya InsyaAllah. dah lama duduk dalam satu kelompok tetapi keserlahan kesepakatan tidak dapat digilap walaupun ada yang cuba untuk menonjolkan diri dalam kumpulan tetapi dipersiakan oleh ahli yang lain. cuba juga lihat kelompok yang lain, mereka boleh bersatu hati dalam sesuatu perkara kan. akan la nak berkesudahan hingga ke akhir semester kan ? fikirkan lah perasaan orang lain right ? huh asyik makan hati sendiri jer, memang sakit. tak apa lah buat masa ni, semua orang gembira bagai sebab lepas kan tanggungjawab tetapi akhir nanti macam mana ?

Ubat kurus ? Minuman kurus ? Makanan kurus ? 
aku cakap dari konteks pendapat aku sendiri bukan nak cerita pasal sesiapa okay, ramai kawan-kawan/saudara-saudara aku yang ajak aku kurus but in the wrong way la kan. sesiapa jua berhak menentukan apa yang mereka ingin lakukan kerana terpulang pada pembawaan diri masing-masing kan. ini termasuk lah pasal diet secara pantas, turun berat badan 2 minggu sebanyak 5-7 kg ? boleh percaya kah ? yes boleh la kan sebab aku dah tengok testimoni dorang, BUT ? sejauh mana nak percaya ? okay i'll make this easy, are we know about the fact of nutrition on that slim drinks ? tak tahu kan ? yes, before nak ambil sesuatu ubat or something yang kita minum tu baik jumpa your personal doctor or pakar pemakanan yang belajar mengenai nutrisi yang diperlukan oleh tubuh badan manusia. mereka lebih arif kan, bukan orang yang tukang jual benda tu kalau dia berkelulusan pakar pemakanan, pakar diet mungkin boleh dibawa bincangkan ? Okay aku pernah bertanya pada seorang kawan aku ni, dia start buat bisnes jual ubat kurus ni sejak 1 tahun lepas, sangat berjaya dan mewah la kehidupan dia. Alhamdulillah, but aku tanya dia macam ni "sejauh mana aku akan kurus ? bahan-bahan dalam minuman ni elok untuk jangka masa pendek dan panjang kah ? lagi satu once aku tak minum dah aku boleh ke maintain body fat dengan keseimbangan dalam badan ni ? and tadi kau cakap minum benda ni tanpa exercise pun boleh turun berat badan ? macam mana tu ?
dia jawab segala persoalan aku tadi tapi dia cakap dia pun "TAK SURE" macam mana perkara ni boleh menurunkan berat badan. dia hanya dapat yakinkan aku dengan testimoni sahaja. sebab sekarang ni dia nampak sangat kurus, kira dah boleh pakai baju fitt laa kan. memang cun memang mujarab la kalau korang tengok. Okay this is all about the bisnes kan ? MONEY MONEY ;) Just that. kalau bagi pendapat aku lagi ilmu sains ni memang boleh dimodifikasikan dengan keperluan manusia zaman sekarang, kecanggihan teknologi telah berjaya membuat manusia hendak kan sesuatu perkara itu dengan sepantas kilat. Aku tak salah kan teknologi tetapi diri kita ni yang berhak menentukan kesihatan kita ni, either in the right way or in the wrong way. tak salah nak try tapi jangan sampai benda ni memakan diri. Simple kan ~


Masa makan tengahari lepas tu dapat call kena balik UPSI dah 

Jc, Aini, aku dan Wan separuh hari di PWTC 

p/s : sampai sini sahaja sebab aku ada kerja nak buat okay, semalam pergi PWTC tapi hampa sebab ada pihak nak balik awal dari seminar pembelajaran sepanjang hayat. baru nak masuk slot 2 dapat call suruh balik ke UPSI awal. tak dapat jumpa Prof. Dr. Muhaya semalam. Aku sangat kecewa sekali lagi :(

Khamis, 30 Ogos 2012

Merdeka kah kita ?

Salam 1 Malaysia, selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 55 tahun kepada semua rakyat Malaysia. Alhamdulillah kita masih dalam keadaan yang aman di bumi bertuah ini.

Sempena hari raya yang ke 13 hari ni, blok rumah aku kali ni mengadakan majlis jamuan hari raya, mak adalah satu orang yang bertangungjawab dalam melaksanakan majlis ni. aku terbangun awal sangat jadi aku tak pergi la tolong kan ! apa punya anak dara ! cehh bangun-bangun tadi ada 5 missed call dengan 8 masej dari kawan-kawan aku dan emak . HAHA okay sekali jer gedik macam ni kan.

Tajuk tengahari ni ialah "KEMERDEKAAN"

Merdeka kah kita ? sudah cukup kah kita merdeka ? tepuk dada tanya lah sendiri kan :)
Alhamdulillah kita masih lagi diberi nikmat untuk tinggal di sini kan.

tadi aku ada post gambar pasal "GANGNAM STYLE" ada adik tu komen yang benda adalah salah satu daripada budaya hedonisme. nak tahu lebih sila lah google di laptop anda semua.

okay secara ringkas ialah budaya hiburan yang melampau lah, kalau dari segi Islam pun benda macam ni sangat melalaikan umat Islam daripada melakukan suruhanNya.

kalau korang rajin boleh la baca di blog saudara kita ni pasal hedonisme ni :


mungkin boleh beri kita masa untuk berfikir sejenak. kita boleh berhibur selagi tertakhluk pada syariat yang telah ditetapkan oleh Islam. Jangan hingga melalaikan kita hingga terbabas di jalanan yang fana ini.

bagi aku dikesempatan di hari kita menyambut hari kebangsaan dapat lah aku konklusikan bahawa kita berhak untuk hidup dengan aman tanpa sekatan oleh orang lain. kita mempunyai hak dalam menentukan perjalanan hidup kita tanpa ada campur tangan orang lain. masing-masing dah besar dan boleh berfikir secara rasional dalam sesuatu perkara dan apabila keputusan itu telah diambil maka sebarang risiko adalah di tangan sendiri okay guys !

p/s : aku dah lambat nak join jamuan raya ni, tinggal 1 minggu nak balik UPSI ni weh !

p/s : lagi sangat nak p/s ni, weh dengar la lagu dekat blog aku ni lagu apa. GANGNAM STYLE ! lol !


fenomena tsunami gangnam style !


Isnin, 27 Ogos 2012

| Mengira hari-hari yang berbaki |

Ada gaya macam teacher dah eh ? orang panggil aku lecturer already ma !
Selamat hari raya yang ke-8 dah hari ni kan ? Okay apa-apa jer la korang.

pejam celik pejam tak bercelik, tinggal lagi 1 minggu nak balik untuk sambung belajar balik. insyaAllah tahun kedua dekat upsi aku akan lebih progresif setelah satu tahun di sana banyak mengajar aku erti hidup, persahabatan, kesusahan ketika menimba ilmu. bukan sahaja mentaliti tetapi fizikal juga menyumbang kepada kesan aku pada ketika ini.

cuti sem kali ni, tak banyak yang buat. cuma sibuk masak sebab jadi chef sepenuh masa di rumah mak dan abah. puasa pun aku okay jer cuma biasa la kadang kala kita ada sebab kenapa tak puasa. tetapi alhamdulillah tahun ni aku penuh puasa. start hari ni aku kena kemas barang, ingat aku nak beli lugage sebab senang nak packing barang kan. bak kata orang lelaki, orang perempuan ni kalau kemas barang nak pergi mana pun mesti macam nak pindah, semua nak diangkutnya ke sana. entah dari aku start duduk boarding school dulu pun aku memang suka bawak macam-macam. hahahaha it's normal la guys ! tak percaya cuba tanya adik, akak, makcik, mak, nenek atau kawan-kawan perempuan korang mesti dorang pun sama kan. :)

kuih raya tahun ni memang banyak, tak sabar nak packing tu sekali. Wajib tau !
insyaAllah 9 ogos 2012 ni akan mendaftar bagi sem 3 bagi tahun 2 di Upsi. doakan aku eh !

semalam pergi hantar Miza balik UITM segamat, haii seronok pergi johor walaupun dapat singgah camtu ajer, semoga semuanya baik-baik belaka bagi adik kesayangan aku tu.

dikesempatan ini aku nak cerita, dua tiga mingggu ni rasa tak sedap badan. seram sejuk, takut, fikir yang bukan-bukan aje aku ni. tapi mungkin hormon aku tak berapa nak stabil ni kan.

p/s : aku tinggal seorang jer di rumah sebab orang lain semua sekolah, mak pulak tak balik lagi ni.




Jumaat, 24 Ogos 2012

Happy eid guys ! Red is our power



with my beloved Ayahnda and Mama

we are powercurrypuffgirl

Ika, mama, Miza and Me

It's Hasni's Family

Assalamualaikum and morning guys ! selamat hari raya adidilfitri maaf zahir dan batin.
Tema keluarga hasni ialah merah pada tahun ini, terlalu merah dan berani la kan. Hahaha cerita panjang hari tu nak letak colour tourquise but at last kita orang decide letak red colour pulak.

sepanjang aidilfitri kali ni okaylah, alhamdulillah. 1st raya rumah atok then 2nd raya at our aunt's house dekat kampung baharu. after that 3 rd raya pergi miami beach ! awesome nanti aku cerita apa yang berlaku sepanjang di miami beach ! (konon)

p/s : 2 minggu lagi nak balik ke pangkuan ibu kandung suluh budiman ! yeay ! 2nd year baby !

Rabu, 15 Ogos 2012

Lebaran datang lagi 2012

Bersama Pak Lang dan keluarga masa kenduri kahwin lepas

Assalamualaikum kepada semua orang yang ada terbukak mahupun tergatal click blog aku yang usang ni. Hoh, hari ni aku terbangun awal. Jangan perli sebab sebelum ni sedikit lewat la kan. Btw entry aku kali ni pasal raya yelah hari ni dah masuk 27 ramadhan. pejam celik pejam celik dah nak raya dah kan. alhamdulillah sepanjang bulan ramadhan ni kehidupan okay sahaja tak teruk sangat lah, panas ke lapar ke apa ke itu dugaan yang semua orang lalui kan.

hari ni abah dah start buat announcment dekat kami adik beradik yang berbunyi macam ni :
"Abah nak anak-anak abah hari ni abah tahu kemas rumah buat segala bagai, esok nak balik kampung dah"

Okay abah, erm nak kemas rumah.. esok balik lumut dah. yeay atok dan wan sabar menantikan cucu-cucumu yang nakal ini. tahun ni macam tak best pulak aku rasa yelah Pak lang tak balik kot raya. Pak lang aku sekarang dah jadi anggota RELA, jadi dia kena bertugas la pada malam raya. ermmm serius aku sedih, mak aku pun cakap yelah tak best, sebab tiap kali raya dua keluarga kami akan bersatu padu. Keluarga Mak Ngah pun aku rapat jugak tapi tak macam kami kecil-kecil dulu, mungkin sebab dah besar masing-masing dah segan kan.

| Cucu perempuan yang sulung |

siapa ? erm tentulah aku orang tu, aku lagi la yang sebaya aku memang takde la. Just aku dengan Miza jer la pun yang paling besar. tangungjawab ? banyak la kan, sebab nama pun Kak Long kan.

P/s : Okay la guys, selamat hari raya maaf zahir dan batin .. kepada kawan-kawan blogger thanks sebab bagi banyak support pada aku ni.. bawak kereta jangan laju-laju ingat orang tersayang. Esok insyaAllah perjalanan balik ke kampung pada sebelah petang. Ermm mak aku dah bising suruh basuh pinggan dekat dapur. Tadi lepas sahur aku layan Karoot Komedia X sebab tu la terlupa seketika. Hahaha ! Muahh dekat korang.

Mood : Excited nak masuk tahun 2 dekat UPSI

Rabu, 8 Ogos 2012

| Tahniah buat Dato' Lee Chong Wei dan AzizulHasni Awang |


We proud with you Dato' Lee Chong Wei !

Abe AzizulHasni you also make us proud as Malaysian !

Assalamualaikum, alhamdulillah hari ni dah masuk 20 th of ramadhan .. and hows your day ?
Hope semua nya baik hendaknya yer :)

Semalam konon aku nak tidur awal la kan sekali kawan aku text, then tanya tak tengok AzizulHasni ke malam ni ? dapat masuk separuh akhir untuk acara keirin .. terus aku bergegas dekat hall on aircond, tunggu lagi 5 minit untuk tengok samaada abang aku ni dapat emas tak untuk Malaysia. Wakakakaka, sebab nama dia sama dengan abah aku la kan. :)

Unfortunetly, gold medal is not ours. It's okay abe azizul you still young and banyak lagi benda yang perlu ditempuhi sepanjang olimpik ini berjalan. Bagi aku la kan semangat yang atlit kita bawa untuk olimpik 2012 ini sangat lah bermakna kerana, jika lihat ranking acara berbasikal kita adalah dikira top 10 lah. Tempat ke-6 dunia ? siapa nak bagi ? Bila bukak facebook malam tadi, semua status pasal thepocketrocketman kita abe azizul. Semoga ini adalah satu tunjukan contoh yang baik kepada semua atlit muda yang lain. Mari kita ambil contoh dari abe azizul ni untuk teruskan dalam bidang sukan untuk negara kita yang tercinta ini. Tak kira kita dalam sukan apa, yang penting sukan akan maju sekiranya kita tahu apa yang kita hendak. Ada satu kata-kata yang aku petik dari blog abe azizulhasni ni, semalam jap yer ..


"Size dosent matter ! As long you have your aim and determination"


From : http://thepocketrocketman.blogspot.com/

itu lah yang disampaikan dalam blog abe azizul kita, aku duduk betul2 depan skrin tv semalam nak tengok kayuhan maut yang dikayuh oleh abe azizul. mungkin tiada rezeki untuk kita menamatkan kemarau medal emas, tetapi yang penting macam aku cakap tadi "semangat sukan yang ada pada abe azizul dan atlit Malaysia yang lain harus kita contohi" membawa nama Malaysia dipersada dunia dengan sukan memberikan kita sedar akan semangat itu adalah kerana sayang nya kita kepada negara kita ini. Alhamdulillah, ramai yang telah sedar bahawa dengan sukan sahaja lah kita semua satu Malaysia dapat berkumpul dengan satu niat yang sama.

Kepada Dato' Lee Chong Wei juga, beliau telah bertungkus lumus untuk menjuarai dalam acara badminton. Tetapi tewas dengan China iaitu Lin Dan adalah antara pemain seangkatan dengannya dalam acara ini. tahniah kepada Dato Lee Chong Wei di atas sumbangan beliau yang banyak kepada negara. mendapat no 2 bagi acara ini antara yang terbaik dunia. harap ini dapat juga memberi contoh yang baik kepada atlit-atlit muda yang bermain badminton untuk negara kelak. Hewhewhew lupa pulak, disebabkan ini juga .. Dato' Lee Chong Wei telah belanja satu scoop Baskin Robin kepada semua rakyat Malaysia. ermm .. tadi kawan aku bagitahu perghh ramai beratur panjang nak makan aiskrim tu.. hahaha .. kalau budak-budak okay jugak ni mak bapak budak pun ada jugak, walau apa pun aku rasa itu adalah satu tanda penghargaan Dato' Lee Chong Wei kepada rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong beliau dalam bidang beliau.

p/s : Serius aku bangga jadi rakyat Malaysia ! Majulah sukan untuk semua

Sabtu, 4 Ogos 2012

| Cinta Materialistik |

| It's that true ? | ask yourself and myself about it |


Assalamualaikum, dan salam sejahtera. Dah masuk hari ahad dah, dan it's 16th ramadhan guys.

Alhamdulillah, praise to Him because still giving us a good oxygen and happy life with friends and family. I hope all my friend here is feed as a fiddle,
(macam tulis karangan Bahasa Inggeris masa darjah enam dulu ler Ain !)
Okay just straight to our discussion for today pasal "cinta materialistik"

aku terpanggil untuk menulis sedikit mengenai tajuk kali ni, hei korang mesti pernah bercinta. start korang masuk sekolah korang dah gedik-gedik kan, antara kaum bukan sejenis bukan ?
Hahahahai tidak lah aku terkecuali dalam hal ini. Okay jom buat definisi dan faham apakah cinta materialistik ni .. .

Cinta Itu Nadi Terangi Akal : That means CINTA or LOVE, so sweet weh !

[M[A[T]E[R]I[A]L[I[S[T[I[K] itu apa ?

"menurut kamus dewan edisi keempat, materialistik didefinisikan sebagai : berkaitan dengan kebendaan, bersifat kebendaan, mengutamakan ( mementingkan) kebendaan"

Sudah jelas, kalau kita faham material tu jer dah merujuk kepada benda, jadi benda yang tidak bernyawa kan. percaya atau tidak kebanyakkan antara kita pada hari ini memang memilih pasangan kerana kebendaan yang dia ada bukan kerana cinta yang benar-benar lahir atas sifat manusia sebenarnya. Dalam islam juga telah menggariskan beberapa panduan untuk memilih pasangan kan .. seperti huraian di bawah ini

1. Yang beragama & berakhlak mulia
2. Bersifat pengasih & penyayang
3. Boleh melahirkan zuriat
4. Masih perawan
5. Tiada jurang perbezaan yang besar
6. Bukan keluarga yang terdekat

kalau nak lagi detail korang boleh ler click ni : (laman perkahwinan)
atau link ni : (Can't buy me love)

semuanya terpulang kepada kita nak pilih yang bagaimana kan, tapi hidup di zaman moden macam ni memang semua nak high class punya barang kan sampai nak cari GF atau BF pun yang kaya kaya kan. habis yang tak kaya kaya bagaimana ? akan tak de life ? wahahahahaha ! jangan begitu wahai kawan-kawan macam korang cakap
"Kami ada hak untuk memilih pasangan" hei percayalah wang dan harta bukan segalanya untuk menjamin kebahagiaan hidup. tapi bila fikir balik, no money no talk kan ? yelah kalau dapat pasangan yang materialistik bagaimana korang nak handle, sebab nama pun sayang kan ..

| Sakit kepala GF/BF aku Materialistic Person |

berikut ialah ciri-ciri pasangan korang Materialistik !

1. Barang nak standart jer, takmauu la barangan bundle. Nak GUCCI, VICTORIA SECRET
2. Bila cerita pasal event dalam hidup korang dia start boring, cuba cerita pasal kalau dapat gaji (konfem celik mata)
3. Selalu ajak shoping dekat tempat-tempat standart jer tamauu "CAP PASARMALAM"
4. Tiba-tiba menceritakan hasratnya nak pakai kereta, tapi mintak korang yang belikan. (hahahahahai ni parah, sebab kawan aku ada sorang macam ni)
5. Kalau time birthday dia, dia siap demand suruh belikan hadiah yang branded ler kononnya.

Teruk eh ? erm entah ler kan, kalau macam ni baik tak payah bercinta .. baik duduk diam-diam jer. Duduk menghabiskan duit untuk pasangan, yang belum tentu akan jadi milik kita. tersangatlah membazirkan tenaga anda sendiri. Hebat nampak nya aku berceloteh kan walaupun bila aku baca sendiri macam topsy-turvey aku try the best untuk explain kan pada seorang kawan aku ni.

Dia sangat sayangkan GF dia, tapi GF dia buat tahi dekat dia. demand macam-macam bajet kawan aku ni anak orang kaya la sangat. spender pun mak beli kan lagi, ni suka suki nak mintak macam-macam. yang kawan aku ni pun satu, takmo fikir panjang then bila dah kena dekat dia. dah pening-pening macam ni memang serabut la otak dia lepas dia tanya dekat GF dia ni "do youu really love me baby ?" tercengang GF dia nak jawab, sebab alasan GF dia ni dia memang sayang dekat kawan aku ni but she said "i'm happy sayang because you faham i, apa yang i nak you mesti bagi kan" tapi lama-lama lemak lah weh nak tahan dengan GF yang berperangai macam ni kan. dok tanya pendapat aku, berpanjang lebar lah aku bagi nasihat dekat dia. try to neturalize kan keadaan dia balik, walaupun aku tak pandai nak nasihatkan but fikir panjang la dude aku cakap. kalau kau sayang kan dia, dia mestilah memahami kau. bukan dok perabih duit kau kan.

To my dude friend, fikir panjang bro. ! Please untuk kebaikan kau. :)

p/s : ni hanyalah pendapat aku yang semangnya daif dengan ilmu, weh kalau salah sila la komen yer .. nasihat untuk aku jugak jangan terlalu memilih pulak kan .. tapi.. entah la guys !


Rabu, 1 Ogos 2012

| work out at home ? boleh jer kan |

Assalamualaikum kepada semua yang baru nak bangkit sahur tu, baru lepas skype dengan seorang lelaki yang bernama Faizal .. HAHAHA

(berjaya jugak u cari blog i kan faizal ?) - konfem dia tengah baca sambil tersenggih bangga !

Okay, abaikan yang tu .. yang penting hari ni nak share satu ilmu fitness pada korang semua :
Hope ada berguna nya pada yang kot tergoggle jumpa blog aku ni kan ..

Work out at home without any equipment : How ?


please click this link to get the video,
yang ni untuk korang lihat macam mana work-out tanpa bantuan alatan. :)

Work-out ni direka oleh Raphael Verela yang memiliki Circuit Works studios di Venice dan Brentwood, California. Work-out ni sangat mudah untuk korang kerana step yang diajar tidak lah terlalu susah atau membebankan korang. Setiap work-out yang disusun dalam litar ini ada sebanyak 8 jenis senaman iaitu :

1) Foward Lunge : 60 seconds |
2) Squat jump : 60 seconds |
3) Push-up : 60 seconds |
4) Bend and Thrust : 60 seconds |

5) Plie Squat : 60 seconds |
6) Jumping jacks : 60 seconds |
7) T Stabilization : 60 seconds |
8) Seated Rotation : 60 seconds |

Ikut korang nak buat berapa reps yang korang nak tapi sebagai suggestion korang start dengan selama 60 saat atau lebih. Challenge diri korang untuk buat benda ni, lagi pendek kadar masa rehat antara set yang korang tetapkan lagi bagus kerana statement ni :

"It effectively increases lean muscle mass and decreases body fat by engaging more muscle fibers and burning tons of calories in a short amount of time."

kata pereka zigzag method ni, nama lain bagi senaman litar ni, banyak kebaikannya kalau korang start buat. Dan jangan lupa pengambilan nutrisi pun akan mempengaruhi kesan daripada senaman ni.

p/s : Mungkin korang tak berapa jelas bagi work out yang aku cerita kan ni, tapi kalau korang bukak video yang aku bagi tu. InsyaAllah akan bagi korang faham. Okay selamat bersahur dan berpuasa semua :)

sumber penuh diambil dari :

Jumaat, 27 Julai 2012

| Ain dah turun berat badan, What is her secret ? |

Gemok kan sayaaa ? Tu masa dulu la weh ! tu sebelah kazen aku

Assalamualaikum, ada baca post sebelum ni ? yang bawah ni lah, yang tu hanya cebisan ilham untuk kembali menukil jadi ke puisi aku tu ? (Metafora Jiwa Lara) tiada kena mengena dengan sesiapa pun dalam hidup aku ataupun kenalan rapat ku. Baiklah selepas aku mengikuti kursus-kursus di universiti aku baru aku relize yang penjagaan kesihatan amatlah penting bagi kita sebagai manusia, i mean sometimes people do not know how to start. Am i right ?

| Hilang 10 Kg dalam masa 6 bulan |
Yes, yang ni fakta betul untuk aku masa semester yang pertama di universiti. Macam mana aku buat ? Mungkin yang ni aku push diri aku untuk buang lemak-lemak degil dalam badan ni dengan mengambil kesempatan dalam mengikuti kem pendidikan luar, yang banyak memberi aku peluang untuk mempelajari pelbagai benda baru. Mana tak nya aku rasa pengeluaran peluh sangat lah banyak, walau pada mulanya aku mungkin dapat "Demam Oghat" bak kata cikgu Amin dulu, di mana apabila kita dah lama tidak melakukan exercise atau senaman, urat dan otot akan mengalami tekanan dan menjadikan badan kita lemah. Jadi, masa sem 1 aku ada ambil kursus "suaian fizikal" dan diajar oleh Dr.Ikhwan. Sepanjang kursus tersebut aku rasa aku lah orang yang paling malang sekali. Mungkin disebabkan faktor badan aku yang memang
"Over Weight". Serius babe, sebab kawan-kawan yang lain dah fit dan aku seorang jer yang baru nak ke langkah addaption. Tapi orang kata, kita sekali dah dapat peluang, jadi jangan lepaskan. Selepas itu, aku cuba jugak untuk menetapkan satu matlamat baru untuk menjadi fit dan sihat sama seperti kawan-kawan aku yang lain.

Berbalik kepada cerita masa aku sem 1 tadi, sepanjang kursus "suaian fizikal" aku memang banyak membuat research dan banyak membaca mengenai pelbagai macam mana nak hilangkan berat badan. Nota-nota banyak aku tulis kembali agar menjadi panduan kepada aku. Aku banyak juga bertanya kepada Dr.Ikhwan mengenai fitness agar aku boleh gunakan pada diri sendiri. Walau agak malu kerana aku faham kondisi aku bagaimana tetapi disebabkan semangat yang ada aku berani kan diri. Selepas tamat cuti sem 1 aku sambung kepada semester kedua. Di awal tahun 2012, aku bertekad untuk menambah lagi pengetahuan dalam ilmu kesihatan ni. Pada suatu hari ni aku timbang berat badan yang ketika itu dalam kelas "fisiologi senam" ada ujian makmal yang perlu dilakukan oleh kami. Alangkah terkejut berat badan aku telah menjadi 81 kg dalam masa 6 bulan setengah kalau aku tidak silap, kerana sebelum ini berat badan aku semasa buat medical check up adalah 91 kg. Fuhhh ~ aku pun tersenyum riang, tetapi tidak lama itu aku mula buat lagi target yang aku akan sampai ke angka 65 kg selepas ni.

Dulu semasa zaman sekolah menengah kalau korang nak tahu, saiz pinggang aku adalah saiz 40 kini aku dah boleh pakai saiz 35 :) peningkatan yang memuaskan hati aku jugak, tetapi target yang seterusnya mesti lah perlu difokuskan. Dengan semangat yang ada dari keluarga, kawan-kawan dan yang tersayang semua support aku untuk turunkan berat badan.

| Ramai cakap Ain makan ubat kurus ? OH NO ! |
So, jawapanya tidak sama sekali la kerana apabila berbicara mengenai ubat-ubatan untuk menguruskan badan aku memang tidak setuju. Mengapa ? ramai yang ajak aku makan itu makan ini dan buat itu dan pakai itu untuk dapat tubuh badan yang ideal, tapi sejauh mana kesan itu akan berkesan pada diri kita ? entah la aku pun tidak pandai sangat untuk menasihati bagaimana untuk menurunkan berat badan ni. Tetapi dari pengamatan aku kita hanya lah membuang duit yang beribu untuk mendapatkan badan yang diingini. Bagi aku sepanjang penurunan berat badan aku adalah kerana usaha diri sendiri yang tidak menggunakan apa jua bahan yang boleh menurunkan berat badan aku.

| Apa yang aku buat sampai kurus ? Putus cinta eh ? |
Yang ni pun tidak weh, time aku belajar takde makna nya aku nak bercinta. Walaupun ada gedik-gedik sikit. Wahahaha ! Okay lah, lepas aku relize semua ni penting aku mengamalkan pemakanan yang sihat dan buat exercise. Berikut adalah senarai apa yang aku buat untuk loose weight. Kalau ada salah betulkan, sebab aku cuma ikut panduan yang diberikan oleh pensyarah-pensyarah aku dan baca dalam magazine.

1. Exercise : lakukan regangan yang korang suka, sekarang ni aku try buat The TABATA Method. korang try goggle dan cuba la, senang jer :) Plus sekarang ni aku ada buat AERODANCE tiap-tiap petang yang ni best sebab nama pun dance kan, banyak akan korang berpeluh.
Kebanyakkan nya kita perempuan ni memang malu nak pergi jogging kan pada waktu petang apa kata korang try MENARI, tidak salah step pun kalau korang belajar dari beberapa laman web fitnnes korang boleh pro, tidak perlu nak pergi fitness centre pun korang boleh loose weight kan. Tu kalau nak jimat lah, if mampu lagi bagus pergi sana kan. Tak percaya korang buat lah, mula-mula mungkin berat tapi setelah aku amalkan selama sebulan, unbelieveble kerana cutting pinggang aku mula membentuk. No more flabby dekat your pinggang. Serius korang try !

2. Nutrition : pertama sekali aku nak cakap dekat korang say good bye to, coke, pepsi, junk food dan seangkatan dengan nya. Pergi peti ais dan buang atau korang bagi lah adik-adik korang yang makan kalau risau terus jer BUANG ! kenapa ? sebab benda-benda tu semua lah yang mengganggu berat badan korang kerana banyak bahan-bahan yang memudaratkan diri korang. Aku amalkan minum air suam :) Yes AIR SUAM .. mujarab sangat mujarab tapi korang kena la jugak mengamalkan pantang larang dalam pemakanan kerana jumlah pengambilan makanan akan mempengaruhi berat badan. Mula-mula aku tidak percaya kata-kata yang mengatakan bahawa "you can loss your weight just only drinking warm water" But guys ! listen cuba korang try, korang akan dapat kesan tak sampai seminggu. Itu badan aku lah, sebab aku dah try seminggu sepanjang puasa ni. Alhamdulillah, terasa badan ni ringan dan tidak lenguh-lenguh pun. Semasa berbuka puasa pun aku minum air suam dan sebiji kurma. Masa bersahur pun aku minum air suam. Mula-mula susah yelah godaan ada air yang best-best, lagi pulak sejuk kan. Mana tak tergugat, aku minum jugak lah tapi lepas tu aku mesti akan minum air suam. Aku ni kan memang suka makan snack, nanti tengah malam pun rasa lapar. Okay aku makan roti dengan jem jer tapi yang paling penting AIR SUAM. Aku rasa perut aku tidak berat dan lemah pun apabila minum air suam ni, berbanding jika kita minum AIR SEJUK konfem berat kan. So, konklusinya apabila nak amalkan sesuatu tu try la konsisten. InsyaAllah mujarab.


p/s : banyak pulak aku membebel dekat blog sendiri, ini sekadar perkongsian kepada akak-akak atau abang-abang yang mempunyai masalah berat badan. Kita mungkin akan rasa rendah diri kan ? Penyelesaian nya ada ditangan kita sendiri, memang susah tapi jika hendak seribu daya jika tak nak seribu dalih. Tetapkan matlamat tetapkan target, InsyAllah semua nya akan OKAY ! :)