Sabtu, 23 November 2013

3 Bulan berlalu ..

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua yang buka blog yang usang ni. Salam killaf dari aku buat semua yang mengenali diri ini. Dalam diam tak diam dah 3 bulan berlalu tanpa apa catatan dari aku dekat blog ni. Mungkin sebelum ni aku banyak menulis mengenai apa yang berlaku pada diri aku yang sentiasa diuji pelbagai onak dan duri. Siapa aku pun orang tak kenal kan, baik aku menulis kerana aku amat menyukai menulis di blog aku ni. Kalau tiada siapa yang baca pun, aku sendiri suka membaca tulisan aku kerana kadang kala akan bibit satu perasaan lucu ke atas diri ku sendiri. HAHA ..

Dan dengan ini juga aku telah berada di UPSI selama 3 tahun secara official nya :) thanks ya Allah because you still make me alive with my family and friends here. Sepanjang ni aku banyak mengenali diri aku dan identiti aku. Nak cerita di blog ni agaklah panjang ceritanya kerana mungkin juga akan memakan masa untuk aku karang dan tapi di sini. HAHA. Alhamdulillah, Allah cepat menyedarkan aku juga selepas aku mengenali jejaka arab yang lepas. Mungkin keseronokan itu hanya seketika kita, tetapi apabila dia meninggalkan dirimu, oh seperti rasa nya tercabut jantung ni. Itu kisah lama aku dengan dia, nak bangkit semula memang susah. Berbulan bulan dia meniggalkan aku tanpa sebarang berita aku terus derita. Tetapi hidup mesti diteruskan kerana kita tidak sepatutnya menghukum diri kita sendiri. :)

Pada semester lepas, mungkin juga aku banyak membuang masa dengan alpa mengenai tugas dan tanggungjawab aku sebagai seorang pelajar dan anak. Dosa benar aku rasakan, tapi aku harap Allah itu Maha Mendengar setiap kali aku berdoa. Bila berdoa menitis air mata, air mata darah. Luka di hati hanya Dia yang Maha Mengetahui. Sebenarnya, bukan ini tujuan untuk aku tulis cerita kali ini, membuka ceritera sedih aku kepada orang ramai.

Mendiang Dr.Tan Kok Hui -  3 hari sebelum hari kematian beliau. Beliau dilaporkan mengalami kemalangan jalan raya yang melibatkan kereta dan lori treler di Teluk Intan pada Jumaat lepas yang bertarikh 22/11/2013

Aku sebenarnya bersama rakan rakan seperjuangan fakulti baru sahaja kehilangan seorang pensyarah. Beliau yang telah banyak berjasa mengajar kami di fakulti sains sukan dan kejurulatihan. Walaupun baru semester 5 ni aku mengenali beliau tetapi aku dan rakan rakan sangat selesa dengan mendiang. Nama beliau ialah Dr. Tan Kok Hui. Wajahnya masih terbayang dalam ingatan ini bak kata orang telah lekat umpama potret di hati. Aku dan rakan rakan baru ini baru sahaja menyelesaikan lab sports rehabilitation yang kedua terakhir, dan sepanjang pembentangan mendiang sangat berpuas hati. Dan aku sekarang ni umpama nya masih tidak mempercayai akan pemergiaan beliau pada jumaat yang lepas. Hidup dan mati adalah ditangan Allah taala. Aku berdoa agar roh nya aman dan tenteram di sana. Walaupun mendiang Dr. bukanlah seorang yang beragama Islam tetapi aku sangat menghormati kerana etika nya sepanjang beliau hidup seolah olah beliau amat memahami Islam. Allah itu Maha Melihat dan Mendengar apa jua yang kita lakukan atau tuturkan. Semoga Allah merahmati akan pemergiaanya.

Isnin, 5 Ogos 2013

Liku hidup

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pengiat blogger yang kian kian aktif berblogger. Maaf bahasa melayu yang dicampur dalam bahasa inggeris. Tatabahasa pun ada kesilapan apatah lagi diri yang khilaf ini. Akhir sekali aku update pada April lepas, dan kini dah masuk ke bulan Ogos. Yang bersempena bulan ramadan dan dah dekat syawal dah pun lagi berapa hari ni. Maaf la aku pun dah tak berapa nak rajin mengupdate cerita cerita yang berlaku sepanjang hidup ini. Cerita cinta, keluarga dan kawan yang berada disekeliling kian menjadi liku liku hidup aku untuk menjejak dewasa. Dengan penuh perasaan iltizam yang kuat aku teruskan hidup walaupun pelbagai peristiwa yang berlaku. Susah nak cerita dekat sini, tapi biarlah ia menjadi satu ingatan pada diri aku sahaja. Kini hari raya kian hampir, alhamdulillah semua nya telah selamat. Atok aku dah meninggalkan kami sekeluarga pada tengah ramadan yang lepas. Sangat sedih dan terasa kehilangan yang teramat sangat. Semoga roh atok dicucuri rahmat, Inshaallah.


Sabtu, 27 April 2013

Motivate myself to improve my attitude

A present from my Habib3, miss you my rooOdii 



Assalamualaikum dan selamat tengahari buat semua orang yang masih terselak blog aku yang tidak seberapa ni. Alhamdulillah masih dalam keadaan yang sihat walafiat.

Masuk ni dah masuk minggu yang ke 10 dah ni, Alhamdulillah masih dapat bertahan walaupun dugaan tetap mendatang tiap kali aku nak selesaikan sesuatu tugasan tu. Tanpa ada kata semangat dari keluarga dan rakan taulan mungkin aku tak bertahan dah. Rasa nak give up sangat-sangat, tapi memandangkan aku masih lagi berfikir jauh akan masa depan aku tetap lagi mengariskan tujuan aku sebenarnya apabila telah menjejaki alam universiti. Cakap-cakap orang kadang-kala banyak mempengaruhi aku, bila orang cakap tu aku ni mudah terpengaruh, bukan nak buka pekung di dada tapi inilah realiti yang aku sebenarnya kena hadapi. Tapi aku tahu siapa diri aku, di mana aku berada, dan apa yang aku lakukan. Orang suka atau tidak yang
penting aku yang suka, aku yang pilih macam ni.

Kalau nak cerita lagi panjang, aku ni dah mengalahkan gosip artis HAHAHA. It's not a big deal Norain ! yes memang la kan orang cakap senang, tapi bukan anda-anda yang tanggung. Mana nasihat yang baik aku jadikan sebagai panduan, Alhamdulillah masih ada lagi sahabiah yang ambil berat tentang aku ni. Aku sangat bersyukur kepadaNya sebab masih dikurniakan sahabiah yang macam ni. Adik aku dekat sini si Farah ni lah, apa jua semua dia yang dengar dari luahan hati aku ni. Dia seorang pendengar yang baik, kadang kala dia memang macam kanak-kanak lagi tapi aku bahagia dengan kehadiran adik yang ku anggap macam adik sendiri. Mungkin juga ini hanya sementara tapi aku tetap berpegang teguh kepada niat aku selama ini. Fikiran ku masih panjang dan mungkin aku sahaja yang hanya memikirkan perkara ni, dan buat diri aku sendiri yang tertekan.

yaAllah, kenapa lah aku selalu macam ni, bila sedikit diduga aku akan sakit melarat. Minta juga aku dapat habis kan semester 4 ni dengan jayanya kerana aku tak mahu lagi sakit. Aku percaya yang Allah tu Maha Besar dan Maha Pengampun. Dengan sakit dosa-dosa kecil akan diampunkan olehNya. InsyaAllah. Pernah aku terbaca satu status di facebook di mana, kalau kita berdoa kepada Allah Taala mintalah sesuatu itu dengan banyak atau bahasa mudahnya adalah (mintak yang besar-besar) nesyaca Allah akan mendengar permintaanmu itu. Hmmm nak mintak pada manusia memang susah walaupun dengan orang yang rapat dengan kita, tapi kenapa tak kita minta pada Allah Taala. Yang Maha Kaya dan Maha Pemurah.

Luahan ini bukan ditujukan kepada sesiapa ataupun nak menunjukkan diri aku ni lemah tetapi aku nak kumpul kembali semangat yang telah aku hilangkan kerana diri aku yang selalu lupa ini. Aku tahu dalam hidup ini, masih ada peluang kedua untuk kita ubah menjadi yang lebih baik. Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang, ada sebab kenapa Dia uji aku sampai macam ni. Hanya aku yang tahu kenapa, dan aku tidak harapkan sesiapa yang tahu betapa sedihnya diri aku apabila mereka menyisirkan aku.

Aku teringat kata Al-Khashib kepada aku, "In life, there is two ways which is a bad ways or a good ways either we called it a easy ways or difficult ways so you must choose which one for you escape yourself" dalam hidup kau kena pilih satu jalan ada jalan baik atau jalan jahat ataupun jalan mudah atau jalan susah. Semua tu terletak pada diri kau sendiri bukan orang lain. Kau ada kau, kau cakap orang lain tak suka pada diri kau tetapi orang tu tak ada apa pun, tak cakap pun dia tak suka kau, jadi kau yang kena fikirkan positif. Kalau kita ingat orang lain suka pada diri kita and kita yakin maka elemen positif tersebut akan menyerap pada diri kita. Daripada orang tak suka kita, dia akan suka kita dan akan terima kita sebagai sebahagian daripada komuniti tersebut. Hmmm, bila aku fikir balik ada betul apa yang di cakapkan oleh Al-Khashib kepada aku. Aku ni yang selalu ambil jalan mudah iaitu bermuram, berduka, bermasam, memendam tanpa meluahkan. Aku akan ubah apa yang patut aku perlu ubah bukan kerana manusia tetapi kepadaNya dan kepada diri aku sendiri. Nak berubah menjadi baik bukan mudah, susah tapi kata Al-Khashib kepada aku kalau kita cakap susah maka susah lah jadinya. Keputusan semua di tangan aku sendiri bukan orang lain.

Akan aku buktikan yang aku juga boleh memberikan sesuatu kepada komuniti walaupun aku sangat berbeza daripada komuniti tersebut. Aku percaya yang Allah itu Maha Melihat dan Maha Meneliti. Ampunkan hambaMu ini yaAllah .. aku tahu aku sedang diuji hebat olehMu.


Khamis, 14 Februari 2013

| final exam result for 3rd semester |

Y E S , I DO : AR-ROOODDII'S

Assalamualaikum dan salam sejahtera, sekarang ni dah pukul 4.36 pagi waktu Malaysia dan aku masih tidak tidur dan tidak mampu melenyapkan kesunyian dengan ada nya seorang yang hadir sekali lagi dalam hidup ini. nak cerita atau tidak tu nanti aku akan selitkan.

kembali kepada tajuk dekat atas, alhamdulillah semester 3 punya result naik la jugak sampai ada tulis SENARAI DEKAN. aku baca sekali lagi takut aku silap, alhamdulillah again target aku lalu tercapai jugak walaupun naik sedikit. akan tetapi jasa-jasa pensyarah dekat UPSI tidak aku lupakan. kalau dia orang tak ajar aku dan selalu bagi semangat bagi aku more confidence nak hadapi semua ni.

so bad yang kelas hoki aku dapat C+ maybe sebab masa final perlawanan tu aku tak pergi, lepas sahaja hadapi performance english tu aku patut pergi tapi disebabkan aku terlalu penat lalu aku pun tak pergi. effect result sebab ada C+ nasib baik ada tanda plus tu. bagi 3 subjek universiti aku peroleh A-, B+, B masing-masing i work hard for it because aku sangat seronok ikut kelas pensyarah-pensyarah ni. lagi-lagi kelas pensyarah aku dari Yemen ni, alhamdulillah dalam kelas dia aku banyak peroleh input dan more confidence masa nak sampaikan hujah. seriously, aku sangat bahagia kot. mungkin bagi orang lain subjek ni macam tak penting tapi aku kepuasan untuk buat yang terbaik dalam kelas adalah segala-galanya. Dr.Youssuf sangat membantu aku dari segi psikologi dalam kelas mahupun lain-lain input.

jadi aku pun sangat excited kalau dengan culture yang melibatkan arabic ni. entah mengapa aku memang suka dengan culture dia orang, dari bahasa sehinggakan budaya hidup mereka. impian aku nak keluar dari sini dan cuba travel sampai tanah arab sana, terutamanya mekah bandar suci kita semua. :)

by the way aku nak bagi tahu, kejap lagi flight pukul 9 pagi adalah flight ke sydney, australia. amirul, anak mak ngah aku akan ke sana bagi menyambung pelajarannya dalam sarjana muda selama 4 tahun. dalam bidang kejuruteraan mekanikal. Alhamdulillah, esok pagi akan terlukis satu sejarah dalam keluarga Mansor ada anak cucu nya yang akan ke sana. :)

berbalik pada arab arab ni, entah la hati aku diketuk oleh jejaka arab ni, boleh percaya ke? entah la wait and see jela. kang give my full heart pun tak guna. kang aku yang merana. :) aku nak share dekat sini tak nak la lebih-lebih sangat kang over orang kata kan. benda yang tak konfem jadi cerita dok heboh kat satu malaya, bila tak jadi betul-betul aliran air mata sahaja yang perlu jatuh ke bumi.

Rabu, 13 Februari 2013

semester 4 dah nak sampai

assalamualaikum dan salam sejahtera kepada penyelak blog sekalian, hari ni la aku baru dapat online sebab line dekat rumah dah kena potong. sangat sadis dan sedih kan if not aku la seorang burung hantu yang ada dekat rumah ni. walaupun begitu aku tetap tidur lewat sebab tengok tv, tengok MERLIN. haha :)

dah tak ada aktiviti yang menyeronokkan bila duduk rumah pada cuti sem ni, duit ? dapat la jugak tu pun kadang-kadang jer kan. lepas la nak beli handbag baru, kasut baru, dan apa jua yang aku rasa nak beli. orang lain kerja cari duit yang aku ni? lol tak cukup umur lagi kot nak cari kerja. lagi pun tempat aku ni susah nak cari kerja. no transportation yang sepatutnya. so no lesen no talk eh ain  ! :)

So now online dekat kedai mamak, so banyak asap kereta dan sebagainya. as long namanya asap la kan. fuh busuk giler ! by the way kan sabtu ni nak balik dah. and sekarang ni kan tengah happy chinnese new year  and my sisters semua balik. termasuk lah miza dan ika. esok khamis dorang nak gerak balik dah. and sepupu aku amirul anak kedua mak ngah akan bertolak ke sydney. and esok jugak dorang akan datang dekat sini maybe ke rumah uncle aku di denai alam. and maybe aku pergi hantar ke klia but entahlah tengok keadaan la kan. if diperlukan dan dikesempatankan aku akan follow lah. sebab sabtu pun aku nak balik UPSI dah. dan akan bermula lah episod semester 4 aku di sana. apa pula akan aku lalui aku pun tak tahu lagi kan. harap baik-baik sahaja.

keputusan exam semester 3 pun dah keluar dan aku sangat bersyukur kerana Allah memberikan rezeki kenaikan pointer aku pada kali ni.so harap akan terus meningkat pada semester yang seterusnya. jadi ada la matlamat yang aku dah siapkan. kali ni ada 20 target baru aku dah buat. semoga aku dapat laksanakan kerana adalah target aku untuk masa depan ni kan.

ada satu cerita ni tapi entah la nak ke aku cerita kan ? kisah cinta tapi tak jiwang sangat tapi aku rasa macam jiwang la jugak cerita ni sebab mungkin ada cinta yang sedang berputik. nak lama-lama tulis kang aku merapu baik aku terus terang. aku dah jatuh hati pada seseorang ni, maybe ni macam giler kan tapi yelah yang peliknya dia ni orang arab kot. haha :) taste dah larik daripada orang-orang tempatan ni weh. :) kelakar tak? entah kekal atau tak aku pun tak tahu la kan. okay sampai sini sahaja babai korang ! :)

Selasa, 29 Januari 2013

| Benefits of drinking warm water |


Assalamualaikum, just nak share something dengan korang. :D hope berguna okay ! 
selamat mencuba bagi yang nak loose weight. 

i have drink lot of warm water, because it give me so fresh after wake up in the morning.


Drinking a sufficient amount of water is a crucial step in staying hydrated, one step towards achieving optimal health. Drinking water first thing in the morning can boost your metabolism and continuing to drink water throughout the day can help keep your metabolic rate well balanced. When the water you drink is warm, there may be additional health benefits.

Cleansing the Digestive System


Drinking warm water helps to efficiently clean out the bowels. According to Dr. Michael Picco from the MayoClinic.com, water and other liquids help break down the food in your stomach and keep your digestive system on track. Drinking warm water instead of cold may help break down food substances even faster, which makes them easier to digest. When the digestive system does not have to work as hard to break down foods, it uses less energy, which results in improved health.

Flushing out toxins


Toxins that are circulating throughout the body can lead to a plethora of serious health conditions. It is not just the kidneys that undergo detoxifying effects when you drink warm water. When drinking water that is warmer than room temperature, your body temperature will gradually elevate. To maintain the normal 98.6 degrees Fahrenheit, your body will start to sweat in order to cool down. Sweating helps to flush toxins out of the body and purify the bloodstream.

Improved Emotional Responses and Thoughts


Drinking warm water can aid in the removal of toxic deposits from the body's nervous system. Holistic practitioners believe that these toxins can have a negative effect on your emotions and thoughts. According to this principle, if you drink warm water, you can purify your mind and body and obtain a balanced mental state. This balance can help keep your thoughts clear, which may lead to improved overall health.

Enhanced Stamina and Performance


Drinking warm water regularly may improve your health by keeping the systems throughout your body clean and pure. When your body is not overloaded with toxins, it can perform at peak performance. This can lead to an increase in stamina and performance. This results in better overall functioning on both a physical and mental level.

from : http://www.livestrong.com

| Banyak cerita, tapi dalam satu cerita |

Assalamualaikum kepada semua yang terselak lagi blog aku ni. :D Alhamdulillah semua orang sihat nampaknya kan. Dikurniakan lagi tubuh badan yang cantik dan anggun. tapi aku ? hadoi cuti sem 3 ni asyik masak dan makan. itula kerja aku kan, on weekend ada wedding saudara atau kawan-kawan mama dan abah aku akan follow dia orang kan, so tak terlepas lah aku untuk menikmati makanan yang sangat berlemak-lemak manis ni kan. risau ? yes aku sangat risau jugak. masuk sem 4 sepatutnya aku dah capai target aku tu. nak loose sampai tinggal 64 kg jer, but entah lah still 80 kg kot. nak buang 20 kg lagi ni macam mana ? En.Hisham dah ajar dah ko Ain masa kelas fisiologi senam II kan. akan la tak ingat ?!

sepanjang cuti sem 4 ni aku banyak habiskan masa usha-usha internet ni haa, baca jela macam-macam dari isu politik malaysia, dunia dan gosip-gosip artis. macam-macam ada dalam internet ni, as long baca laa kan but beware jugak dengan perkara yang kadang-kadang orang tulis tak ada pun, cuma di ada-adakan sahaja macam isu-isu panas atau kontroversi la katakan. internet cepat menyebarkan berita tapi tula kita ni kena la pandai baca dan buat ulasan. tapi masyarakat kita ni kadang-kadang cepat terpengaruh kan. lagi-lagi kalau benda-benda yang menjatuhkan maruah seseorang tu. yaAllah, kalau kita ada dekat tempat beliau macam mana la agaknya ? baru la nak jilat balik ludah kita kan. HAHA. okay lupakan semua tu.

now berganjak untuk story yang kedua, mak ngah aku kahwin baru-baru ni. walaupun kali yang kedua dalam hidup dia insyaAllah biarlah kali ni berpanjangan hendaknya. yelah, ada orang tu pernah cakap pada aku yang perkahwinan ini diibaratkan perjudian, jika korang ada luck, sampai ke tualah korang luck kan. but if disebaliknya. entah la jawapannya. we just follow the flow right ? ini semua kerja Allah taala. semuanya ada hikmah dan pengajaran buat kita. kalau kita gagal hari ini, tak semestinya kita gagal esok lagi but with condition la as long kita sudah faham erti kehidupan ni. hamboi aku dah macam pakar psikologi perkahwinan gitu. alhamdulillah, untuk mengembira kan hati semua orang pada wedding tu aku try jadi cameragirl. tak ada lah pro sangat but aku suka tangkap gambar sebab SENI. darah SENI ni memang ada dalam diri ni cuma tak develop sahaja. maybe one day, if ada kesempatan aku nak buat ni sebagai hobi. slow slow mana tahu jadi ke kan. :D

One of my editing just for fun, i hope everybody like it.

from the left, granny hadiah, her daughter mak ngah intan, great granny khatijah, with her son atok ngah sahar, with his sisters granny hanipah and my granny habibah. This is the begining of this family. my mama's side. 


kadang-kadang aku terfikir balik la kan, setiap kali aku tulis blog aku ni mesti perkara yang sama sahaja. tak ada perkara yang lain dari yang lain kan. mmmmm aku pun wondering kehidupan aku ni macam ni jer ke ? tak ada perubahan, maybe something yang best berlaku dalam hidup ni. aktiviti yang sama, semua benda yang sama. just ulang-ulang. nothing happend. okay aku tahu don't compare yourself wih the others ain ! yeah i know. but sometimes i need to be HAPPY. gembira macam orang lain, maybe this one boleh kita cakap yang kehendak dengan keperluan kan. it's different but entah lah. here i just write what was inside my heart. :D now i'm just appreciate and say alhamdulillah what Allah give to me.

maybe if ada story lain, i will update later okay :D .. have a great day everybody !

Ahad, 20 Januari 2013

| I JUST WANNA SAY HI |

Assalamualaikum to all :) hope people out there happy and still can breath as us usual.

Alhamdulillah, dah start cuti sem, so memang la enjoy nak membesarkan lagi badan ni kan. HAHA.
btw masa final exam tu kan aku sangat demam jadi dengan berbekalkan doa mama dan abah aku tabah untuk hadapi macam-macam dugaan sepanjang aku belajar di UPSI tercinta. Dah dekat 1 minggu aku start duduk rumah. Nak cari kerja ? Entah hari tu ada tadika kosong mintak teacher but entah la ? maybe tak ada kot dah .. :(

aku pun bosan sangat duduk rumah ni, bila cuti sem jer aku menghadap facebook jer. tak pun masak sepanjang hari kalau aku rajin. masak-masak then snap-snap, kalau keluar jalan-jalan pun.. urmmm so boring same places same activity ... damn bosan dah !

ni pun sekejap jer aku update sebab aku rasa malas nak update. okay la, now i want to find something else to do.

semalam sepanjang kuala pilah, orang jual itik pangang . korang nak tahu berapa harga ? RM 39.00 kot kalau seekor. 

Jumaat, 11 Januari 2013

| EXAM AND I AM FEVER TOO |

Assalamualaikum and a very good evening ~
bersesesuaian dengan tajuk di atas, ain sangat demam di final exam. sangat sakit dan perit time exam kita ni demam dan sangat mencabar. ialah hingus keluar, peluh bagai then nak jawab exam lagi. agak kurang kefokusan. yang aku tulis ni mesti banyak kan typing eror en ? biaq p la as long hampa semua can read this okay.

tiga paper sudah berlalu, tinggal lagi 3 lagi paper yang total nya 6 semua paper bagi sem 3 ni. alhamdulillah still bernafas dan aku pun dah lama tak update blog ni sebabkan banyak sangat kerja kena buat. :)

Uncle's rizq sugested me to drink this honey 

takde apa lagi mahu update, cuma doakan aku cepat sembuh dan nanti akan aku update bagi next story.