Jumaat, 1 Ogos 2014

5th day of Syawal

This is my big big sisters and a brother  #Taiping raya with a big smile from us. Look my mom its not really ready to get selfie# for this snapping ! hahaha :) I love my sisters and brother ! #cousin # Al Mansour's family!

Assalamualaikum to everybody ! to all my family and friends eid mubarak to all of you ! Alhamdulillah, I just got a chance to write down something on my blog. As you know, I'm now busy with my practical as a physical education teacher. Kinda tough but, I'm ready to survive !

Today is 5th day of Syawal, I'm here in Kuala Lumpur. Just got back from Seri Manjung, Perak. Well known as Lumut, the best beaches and island in Malaysia. As you guys know I was born in Lumut, Perak so I'm truly Perakian but I was grown up in Shah Alam, Selangor for 14 years. After my dad bought a house in Puchong, Selangor we all moved to a new house here. That's not the point I'm trying to write.

Well everybody got their own story during Hari Raya, me as well like everybody. Happy, sad, sweet, and sour is the main in this life. As you know, this is the second raya me and my family celebrating Raya without our ones love is my my late grandfather. I missed him, but Allah loved him more. Al-Fatehah to my beloved Atok.

My grandmother, still couldn't accept that my late grandfather is not in this world anymore. Allah knows the best for her. I really hope she can accept this by taking long time to forget. Not to forget him but slowly stayed just in her mind. Qada' and Qadar is Allah's plan, we as a humble human should accept this a test to make us more stronger for the future. We still don't know what will happen, but as a Muslim we should !

Alhamdulillah thanks to Allah for everything, another of sad story is this is the first time I'm celebrated Hari Raya without my beloved dad. He was working on Hari Raya as a police/safety guard at the mall. He just changed his job because something was "happened". As I told you, this is Allah's plan. Kinda sad, but yesterday we all do some surprise for him. All fine after that. :)

from left me ayie, my third sister iqa, my fourth sister suraya and the second one che'nelle but where is the fifth one ? lol she is the one who snap this picture for us ! 
I found new songs from Elissa, its called Halet Hob ! (still that, I loved Arabs song) So the theme for this Aidilfitri is Arabian style, I found a nice Abaya. And bought it. I really love it and wore it during the first eid. ! Well you can check out the pictures of mine and sisters.

Let's go to Segamat Johore now ! yallah !

Rabu, 2 Julai 2014

5th day of Ramadan

Assalamualaikum and a very good morning to all bloggers around the world. Alhamdulillah, today is 5th day of Ramadan. Not really in updates mood maybe because lack of idea for writing. But at least I tried to write something after sahoor.

As usual every year, Ramadan will come. And every year we will wait for this holy month. Alhamdulillah still feel this is the biggest nikmat from Allah to me and you guys.

Well, next 2 weeks I will start my practicum. I'm nervous and kinda scared even I think I can do but .. But yeah kinda scared only. I hope I can do the best and never waste my time. I will be a good teacher. I know I'm not good enough to be a physical education teacher but InshaAllah, Allah will guide me.

Yesterday, I was in KL. A big city with so many busiest thing. I took LRT to go to the rent house. Aini, my close friend took me went to that house for meet that owner of the house. Alhamdulillah, I found that house, and a bit small room but I hope can be my shelter for a temporary but not for permanent. I will stay starting on the middle of July until the first of November. The rent kinda expensive but I have no choice to make. I'll pay fully RM 350.00 including the deposit. My mom reactions was good, she never asked about the rent but she asked either I have a place to stay. Money don't bother her, but my comfortableness she cares about.

Officially, I will start my practicum on 14th July 2014 at SMK Setapak Indah, Kuala Lumpur as a physical education teacher. Yeah I already went to that school and met the principles assistant and the teachers. They're so welcoming and warm. I can feel they're really nice person. InshaAllah. Hey, by the way I already got my timetable for teaching.

I got 5 classes, will teach PJK for form 2 and form 4. I need to prepare all the RPH which is very important to all teachers around the world I guess. RPH is Rancangan Pengajaran Harian which is in English I can say Lesson Plan. You need this if you want start your teaching, I need to prepare all these before I'm starting my first class in that school. I hope everything will be okay. InshaAllah.

Will be my practicum place ! ;) 

Still counting the days, and I need to shopping baju kurung and hijab ! :) Alhamdulillah, I love Ramadan. Its really make me want to cry every-time when I remembered my friends during my boarding school before.  I missed those things. Iftar, Terawih, Moreh and Sahoor. All sweet memories always be in my mind.

Nourain El Khasheeb
Kuala Lumpur

Selasa, 10 Jun 2014

Ramadan is around the corner

Assalamualaikum and a very good afternoon. Oh what type of nowadays lady if she woke up in the middle of the day ? crap* I don't know what to say, its like a trend which most of girls now like to stay up until the morning because of social networking stuff and some more thing in this internet world. Is that including me? yeah I guess. I hope my future husband don't angry with me because of this thing. Or maybe my future mother in law will angry with this type of lady. gulp* gulp* no I won't let this happened to me again. Hey this is not the point I wrote. You guys must be wondering why I'm writing in English, where is Bahasa Melayu ? People I'm not forgetting my mother's tongue because I was raised by this language.

Why not if I'm trying to write in English. Even my English is suck, but at least I've tried my best ! Maybe so many grammatically error on it I hope there's someone out there can teach me. HAHA no need I just use it sometimes because yes people I do love LANGUAGE ! Including Arab language, because I was planning I want to take that course during my 8th semester after I had finished my 7th semester of practicum session at school. Hey I'm so excited to learning Arab more than I expect before this ! :)

And for your information guys, I am one of the big fan of Adam Salleh ! who's that guy ? yeah Its a famous youtubian ! oh what you called if someone who entertained people by doing videos on youtube ? I do forget that word for it. Let me find it soon. If I got that word for it. Alright. Adam Salleh is an Arab guy who educate public about so many good things. Check out their channel on youtube, TrueStoryASA ! I've already followed them since last year. Suggested by my dear Farah Nabilah (my truly sister) I was addicted with them.

By the way, Ramadan is around the corner. So excited right ! yeah ! :) I love Ramadan .

That's their trademark from their vlogger ! I suggest you guys to watch them .

Rabu, 7 Mei 2014

Hampir 3 tahun kita bersama

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua orang ! :) apa bikin petang hari ini ? tidur sahaja ? atau ada keluar petang ni nak buat exercise ka apa ka ? harap semua orang baik baik belaka inshaallah.

nak share something, last week aku dan kawan kawan ke sungai bil, slim river lokasinya. alhamdulillah having a great time with my classmate yang hampir tiga tahun bersama. susah senang, apa jua yang berlaku antara kami semua membuat aku lebih matang dari hari ke hari. kutuk mengutuk sesama sendiri tu memang biasa tetapi lumrah manusia untuk ada sikap sebegitu, aku harap tak ada lah yang simpan di dalam hati hanya biarkan itu menjadi kenangan yang indah dalam menjejak dewasa.

seronok juga, budak lelaki kelas aku pun sekarang ni nampaknya lebih mesra dengan aku. kalau dulu aku merasa kan diri ini mungkin tak ada orang nak hiburkan tetapi sekarang ni mereka tampak lebih baik dengan aku. atau aku baru mula nak melihat kebaikan orang lain. :) apa juga alhamdulillah kerana dikurniakan kawan kawan yang ada di sekeliling aku. apa jua terjadi, ke mana jua kita jejaki di bumi Allah ini, semestinya kita perlu kan kawan kerana kawan terbentuk nya juga identiti kita. hidup ini perlu warna warni dengan pelbagai ujian yang diberikan olehNya. setiap yang berlaku ada hikmahnya, ada manisnya kita sendiri perlu menerokai.

with my classmate, aini, lye and sakde ;) 

minggu lepas juga, genap dah 2 bulan aku mengenali seorang insan yang lahirnya dari tanah arab iaitu Isa Hamood. mungkin tak perlu nak mention dekat sini sebab tak nak orang lain tahu. tapi apa salahnya kan, beliau ni nak kata kekasih hati tak juga, boyfriend pun entah la apa status aku dengan beliau ni. haha hari tu aku datang ke serdang sebab nak jumpa dia ni, aku cakap aku tak nak balik tapi dia halau aku balik sebab dia dah janji nak main futsal dengan kawan kawan arab dia, aku degil sahaja buat kepala tak nak balik, aku merayu pada dia supaya keluar dengan aku macam selalu tu. hahaha :) dapat mengenali dia ni buat aku rasa gembira dan aku akan ingat memori ini sampai bila-bila. dia kini pun telah fasih dalam percakapan bahasa melayu, mana tak nya hari hari aku ajar dia dari first kenal dia, sampai la hari ini. mungkin dia juga akan hilang dalam hidup aku satu hari nanti kerana mungkin jarak, bangsa, dan status ..mungkin juga akan kekal mungkin juga akan pergi seperti rooodii yang lepas. .. biarlah Allah menentukan segalanya... ameen inshaallah.

beliau kasik gambar roti arab pada gua last week, gambar beliau ada tapi malas la nak tunjuk ..

Selasa, 22 April 2014

Aku cikgu PJK ke atau Sejarah? (confused)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, harap semua orang sehat sehat belaka . :)

Dalam diam tak diam dah 6 tahun umur blog aku ni, sekali skrol skrol banyak entri aku ni mengisahkan kisah aku la, apa yang aku alami selama berjinak dengan dunia maya ni. Dan banyak jugak bila aku skrol aku tergelak sendiri sebab macam kanak kanak jer penulisan aku ni. Apa pun aku sayang la blog ni, walaupun tak ada siapa yang baca tapi aku rasa sebab aku suka menulis, membaca dan cuba create something new.

Al kisah apa aku nak bukak ni yer, yes dah masuk sem 6 nak dekat sem 7. Last entry aku dekat post ni pasal Arabian and Indian culture right ? addicted sangat ek aku ni agaknya. :) Hahaha biarlah pun, aku suka jer kan. Mixed culture makes me happy. Mendalami budaya orang lain buat aku lebih dekat dengan budaya itu sendiri. Bukan abaikan budaya Melayu, tetapi kerana gugusan campuran budaya ini lahirnya juga budaya dalam kalangan Melayu itu sendiri.

Kita juga tidak tolak teori yang mengatakan budaya Melayu ini telah dipengaruhi dengan budaya budaya Hindu, kerana sememangnya kita tahu sebelum kedatangan Islam ke Tanah Melayu, budaya Hindu dan agama Hindu ini telah bertapak berkurun lamanya di sini. Apabila kedatangan saudagar/peniaga dari Tanah Arab mereka telah menyebarkan agama suci Nabi Muhammad S.A.W. di seluruh Tanah Melayu. Ketika itu nenek moyang kita telah jatuh cinta dengan Islam, maka agama Islam telah diterima ke seluruh pelusuk dunia Melayu. Akan tetapi sisa baki budaya Hindu masih tebal dalam kalangan orang Melayu kita. Alhamdulillah, aku juga lahir dalam Islam :)

Berbalik kepada budaya arab, dari segi agama, sosial, makanan, pakaian, dan seni bina terdapat campuran budaya ini yang sangat tebal dalam masyarakat Melayu. Aku nak bagi contoh tak dapat nak gambarkan tapi korang boleh lihat sendiri bagaimana budaya arab ini dapat diterima dalam kalangan masyrakat kita. Aku suggest korang pergi goggle ok ! Aku juga bangga yang Malaysia kita ni mempunyai pelbagai budaya. Unik kan kita Malaysia ni ;) Nak cakap dalam family aku pun banyak campuran keturunan, tunggu aku nak buat kajian jer pasal keturunan ni. Belah mak ada keturunan India dan Arab Melayu, belah Abah pula ada keturunan Melayu-Bugis. Jadi lepas tu dapat lah aku ni . Aku adalah campuran segala tu. Tapi dalam kad pengenalan tetap MELAYU. ;) unik right .

Al-kisah keturunan ni, semuanya adalah related seluruh dunia . Anak kepada Nabi Adam A.S dan Hawa A.S. :) kita semua sama, kita semua serupa. eh sama la tu ayie ! warna kita beza, tinggi kita beza saiz kita beza, bahasa kita beza, apa jua yang membeza kan kita kita tetap dari satu nasab yang sama. Peradaban manusia lepas telah lepas, dan sekarang kita ni lah penyambungnya.

Entri aku ni dah macam melambangkan budak sejarah atau cikgu sejarah yang ada dekat UPSI ni. hehehe . aku suka budaya, sejarah dan peradaban. ;) jadi jangan la kita judge orang tu kalo tengok first impression kulit dia dari mana keturunan dia ka, apa ka, tapi lihatlah first impression dari dalam dirinya yakni hatinya. faham ka korang apa aku tulis ni, tak faham tak apa la aku sorang jer faham. atau dalam bahasa arabnya. "Ana la afham" (aku tak faham) haha ;) sejak sejak kawan dengan ramai orang arab ni, bahasa arab aku pun semakin baik. nak cakap fluency tu tak lah, boleh la sikit sikit faham.

see korang, cedokan bahasa arab dalam bahasa melayu pun banyak kan. haha great ! okay disebabkan itu, lepas ni entri aku pasal bahasa arab. macam mana nak cakap bahasa arab yang simple simple ni dalam kehidupan seharian. sebab aku ada seorang guru dari Yemen, bagi aku dia guru yang ajar aku bahasa arab ni. hehe . ;) kan best kalau aku fasih menguasai bahasa syurga ni. indahnya hidup. okay lah sepatutnya aku duduk dekat library ni sebab aku nak cari pasal legal supplements kepada athletes tapi ni dah tersinggah nak tulis blog. cukup la setakat ni hari pun almost maghreeb ni. so, need to go back.

ni la orang cakap selfie, arabian selfie la kononnya ni ;) hehe 

Maasalamah !

Ahad, 2 Mac 2014

Indian and Arabian culture addicted .

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua yang terbuka link blog aku ni mahupun tersengaja nak mencari mengenainya. Kepada stalker yang berada di luar nun sana, terima kaseh kerana sudi jadi sweet stalker ea. :D well semester 6 dah aku sekarang ni. Jadi pelbagai persediaan yang perlu dilakukan kerana dah dekat semester 7 yang bakal menjelma beberapa bulan lagi. Bersinonim dengan pelajar yang mengambil Ijazah Sarjana Muda Pendidikan maka praktikum adalah satu perkara yang wajib sangat sangat oooo .

Aku juga tak kelepasan kena benda ni, (kena mengajar PJK dan Sains Sukan) major yang tak jugak lah sangat. Aku bukan lah reti sangat kalau melakukan aktiviti yang lebih praktikal ni sebab nervous sangat. But I need to try it, its part of my duty now. Aku nak tak nak kena juga hadapi kerana benda ni semua orang akan lalui.

Bagi semster ni agak berat duty aku as a student, ada kelas kayaking (yang banyak mat salleh dalam kelas aku ni) Lenny, Deb, Vicky, Lee, Sarah, dan Emilie. Aku as a translater yang tak bertauliah dalam kelas kayaking ni. (still lemah lagi sebenarnya dalam English) but this is awesome, new experience I should gain. Selain tu, kelas teknologi kejurulatihan diajar oleh Dr.Thariq baru balik Australia. then kelas Final Year Project, mama kami iaitu Puan Haziyanti yang ajar, then APE Adaptation of physical education diajar oleh En.Sadzali, then kelas KPD pengajaran persediaan sebelum praktikum diajar oleh Dr.Syed Kamaruddin dari Universiti Malaya, subjek ni aku paling nervous. (harap dapat buat yang terbaek, walaupun PJK bukan sangat bidang aku.) tapi semua orang chill dengan benda ni. Then lagi satu kokurikulum aku adalah aerobic classes dengan senior aku , kak jue.

Alright aku hampa lagi sem ni sebab koir aku terpaksa buang sebab dah penuh jam kredit ni. Harap semester 8 dapatlah aku masuk koir. InshaAllah. ameen.

Big tittle atas tu kemain kan but cerita atas pasal apa yang baru nak mula dalam semester 6 ni. Hehe .. not bad la permulaan aku masa ni, semua orang support aku .. untuk nak kurus satu untuk nak mengajar satu. Last semester aku duduk dalam senarai dekan, Alhamdulillah berkat kesungguhan dan doa mak abah. Thanks semua . Walaupun sejak dari semester 4 sampai 5 aku diuji pelbagai ujian aku tetap teguh di sini.. kawan banyak support aku, sedangkan aku insan yang amat lemah. :) well good to have you my friends.

Today's Ain saree tutorial . ! awesome hindi girl to be :p 

Hari ni aku belajar macam mana nak pakai saree sebenarnya, guess what saree aku beli ni berharga RM300.00 dekat brikfields hari tu. Lepas diskaun dapat RM 59.00 sahaja, pelik tak ? percayalah. kelip kelip ooo sareee aku ni. And sebelum masuk sini mama beli kan 2 helai abaya baru. Its so great ! Indian and Arabian culture ni ! aku sangat sukkkkkaaaaaaaaaaaa !


Khamis, 23 Januari 2014

2 Bulan lebih berlalu ..

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca atau sesiapa yang baca blog gua ni :)

"Setiap masalah ada jalan penyelesaiannya, dan kita sebagai manusia mestila tahu bagaimana hendak menguruskan masalah yang kita hadapi ni"

Baru-baru ni keluarga aku baru kehilangan insan yang paling kami hormati iaitu arwah datuk ku. Walaupun pada ramadhan yang lepas kami masih terasa rasa lagi kehilangan beliau. Setiap hari aku, adik-adik, emak dan abah di duga Tuhan. Satu satu kejadian dan keperitan yang mesti kami lalui. Sama juga orang lain, begitu juga diri ini dan keluarga aku. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Hanya Allah sahaja yang mengetahui keadaan keperitan aku dan keluarga. Tapi biarlah ia berlalu sebagai pengajaran kepada kami semua.

Aku benci melihat emak mengalirkan air mata,
Aku benci melihat abah mengalirkan air mata,
Aku benci melihat adik-adik mengalirkan air mata,
dan aku benci mengapa aku tidak mengalirkan seperti mereka.

Aku berdoa kepada Allah supaya air mata ku tidak lagi tumpah kerana aku benci jika melihat mereka melihat aku bersedih. Aku sering sahaja tidak sihat, hanya Allah mengetahui apa sakit ku, apa penderitaan diri ku. Ujian yang kian menguji sememangnya berat dan tidak tertanggung oleh aku, tapi akan ku jalani juga walaupun payah dan sakit. Biarlah dosa dosa aku gugur selepas Allah mendengar rintihan hambaNya ini.

Aku menulis ini bukan lagi menagih simpati dari sesiapa, kerana aku tahu langit ini tinggi dan betapa rendahnya kedudukan aku di muka bumi ini. Yang pasti ada pembalasannya kelak. Lambat dan cepat biar lah Maha Pencipta yang menghakiminya kelak. Apabila diri telah dianayai oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab dan tiada belas kasihan maka diri ini perlu akur kerana diri ini tiada "KUASA" yang mampu mengubah takdir. Dalam meniti kehidupan dewasa ini, aku banyak belajar dan memahami mengapa aku sering diuji. Ucapan Alhamdulillah kepadaNya, kerana biar lah dibenci dan dicaci manusia tetapi jangan dibenci oleh Allah.

Wah sangat meluahnya, bukan apa kadang kala kalau dah lama tak update blog ni tangan ni pasti menjadi sebegitu aktif dan begitu kaya dengan idea idea di minda. Kisah keluarga bukan patutnya di share di dalam blog Ayie. haha ada aku kesah dengan sebegitu punya cakap cakap kosong. Disebabkan aku tiada kuasa untuk menangkap atau bertindak terhadap orang-orang yang menganaya keluarga dan diri aku, aku masih ada "KUASA MENULIS" menukar minda kosong kepada minda sentiasa aktif berfikir mengenai masalah.

Sebagai seorang anak, pelajar dan kekasih (walau secara offical nya aku bukan lah hak milik sesiapa lagi) aku masih seorang kekasih kepada diri aku ni, sayangi diri walaupun tidak disayangi oleh orang lain. Kawan-kawan semua dah berdua aku masih solo, haha apa-apa pun aku masih ada plan untuk sambung Masters di United States, InshaAllah jika ada restu dari Allah dan keluarga aku.

Bulan februari nanti akan sambung balik ke UPSI, dah masuk semester 6 dah weh (seniorita year) maksud aku dah jadi AKAK BESAR . yo semangat baru, semoga dapat fokus dan memperolehi pointer yang baik untuk semester 5 lepas punya exams. Doa doa kan diri ini ! :D masuk semester 7 nanti dah start praktikal di sekolah pula, rasa excited dan seram seram sejuk mula menerjah ke diri ini. Harap semua baik baik sahaja ! Nalla eirukeee !

Apa salah kadang kadang kita tukar selera ! ;) 

7.57 PM - Puchong, Mamak's stall yo!