Selasa, 24 Ogos 2010

catatan yang dah lama tak tercatat


Assalamualaikum w.t.b
hai kawan2 lama dah aku tak menulis blog akibat drpd pelbagai2 dugaan yg aku terima setelah tamat bulan mei yg lalu..mcm2 jd tapi aku tak bolehlah nak bagthu semua yg jd..
sempena bulan ramadhan yang dah dekat 2 minggu kita berpuasa..Alhamdulillah aku tahu yang kali nie byk benda yang Allah kurniakan kpd semua umatnya..mana tak nya amalan fardu digandakan pahala dan amalan2 yg lain..seronok sangat masa bulan puasa nie..mcm2 boleh kita lakukan tak2 maksud aku bukan benda2 yg tak sepatutnya tetapi kita pelbagaikan amalan dan lakukan semampu yang boleh..
Baru2 nie iaitu 21-22 ogos 2010 seramai 37 orang pelajar asrama putera dan puteri teknik ipoh telah mengikuti program 3-R iaitu REMAJA RAI RAMADHAN yang bertempat di MASJID SULTAN YUSUF RAPAT SETIA IPOH..alhamdulillah apa yang dpt aku ceritakan di sini ialah pengalaman aku pertama kali beritikaf di masjid tersebut..bagi orang luar sana struktur masjid tersebut dari luaran tampak biasa tetapi apabila korg masuk..MasyaAllah...sejuk jer...binaan dalaman amt cantik..
nak dipendekan cerita aku demam teruk masa Qiam berlangsung..tp nak ta nak aku kne guk teruskan..mcm2 aku belajar kt sne..mcm nak join lg jer..
apa2 pn terima kasih aku nak ucapkan kepada:

cikgu azrina
cikgu zaimah
umi syamsiah
umie
murabiah2
murabi2
ustaz dan ustazah
yang banyak membantu kami akhwat2 di SMTI utk bangkit semula memperjuangkan syiar Islam..InsyaAllah...

kajian mengenai penakhlukan KONSTANTINOPEL


Nabi Muhammad saw pernah berkata
" Sesungguhnya Konstantinopel itu pasti akan dibuka. Sebaik-baik ketua adalah ketuanya yang baik,sebaik-baik tentera adalah tenteranya yang baik, dan juga rakyatnya yang baik"

H.R Ahmad bin Hanbal Al-Musnad 4/335


begitulah yang dikatakan oleh Nabi Muhammad S.A.W yang menyatakan bahawa konstantinopel akan di takhluki oleh kerajaan Islam pada suatu hari nanti..
cerita mengenainya aku amat tertarik dengan perwatakan yang diceritakan oleh sejarahwan mengenai keperibadian Sultan Muhammad Al-Fateh iaitu penakhluk semasa kerajaan Byzantine..ikutkan baginda tidak pernah sekali meninggalkan solat fardhu, solat tahajud dan solat rawatib dari baginda baligh hinggakan hembusan terakhir baginda
baginda mula menaiki takhta ketika baginda berumur 19 dan ada yang mendakwa pada umurnya 21 tahun baginda menyerang konstantinopel..
bagi aku semangat yang ada pada Sultan Muhammad Al-Fateh ini adalah semangat yang sepatutnya kita contohi lebih2 lagi kita nie sebagai remaja...
buat masa sekarang nie aku tengah banyak mengkaji mengenai kota konstantinopel nie bagi menguatkan hujah nak tulis jawapan bagi kertas tamadun Islam nanti..insyaAllah..:)